To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Młody Trucker
Forum początkujących kierowców trucków

Przepisy drogowe dotyczące kierowców zawodowych - Żółte sygnały błyskowe

bazyliszek14 - 2014-01-07, 18:29
Temat postu: Żółte sygnały błyskowe
Nie wiem czy temat jest w dobrym dziale ale muszę się tego jak najszybciej dowiedzieć:)

Zastanawiam się przy jakich ładunkach, solówka lub zestaw musi mieć i wysyłać żółte sygnały błyskowe?

Piters - 2014-01-07, 19:39

Wg kodeksu drogowego:

„Pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, (...); zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu.”

oraz

Art 54:
"3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe."

gdzies obilo mi się o uszy ze trzeba mieć wpis w dowodzie rejestracyjnym aby moc legalnie uzywac zoltych swiatel... ale nie wiem czy to prawda czy falsz :mrgreen:

chyba tyle :D
Pzdr

bazyliszek14 - 2014-01-08, 22:44

A jakieś konkretne ładunki? Wiem tylko że przy przewozie PonadGabarytu trzeba mieć żółte sygnały błyskowe a jakieś inne ładunki?
Miś - 2014-01-09, 08:58

No ale masz przecież napisane kiedy możesz użyć żółtych sygnałów śeietlnych więc sam musisz ocenić czy do danego ładunku możesz to podciągnąć czy nie.
Aramis - 2014-01-12, 11:55

innymi słowy, nawet jeśli coś nie jest nadgabarytem, ale wystaje poza obrys pojazdu w sposób niejednoznaczny (np. wystający płaskownik, belka, coś co może zostać nie zauważone w pierwszej chwili) powinieneś to oznaczyć migającym pomarańczowym światłem
Piters - 2014-01-12, 12:12

Aramis napisał/a:
innymi słowy, nawet jeśli coś nie jest nadgabarytem, ale wystaje poza obrys pojazdu w sposób niejednoznaczny (np. wystający płaskownik, belka, coś co może zostać nie zauważone w pierwszej chwili) powinieneś to oznaczyć migającym pomarańczowym światłem

Taka moja rada - kup sobie za kilka zeta kodeks ruchu drogowego.... bo nie ma czegos jak innymi slowy a sa konkretne przepisy etc odnośnie konkretnej sytuacji.
Ponizej jaki jest OBOWIAZEK oznakowania przedmiotow wystających poza obrys pojazdy:
:idea:

ps. nie ma w przepisach (patrz poniżej) mowy o jakims migającym pomarańczowym swietle :roll:

oznakowanie ładunku:
-ladunek wystający z przodu pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej lub dwoma białymi i dwoma czerwonymi pasami, tak aby były widoczne z boków i z przodu pojazdu, a w okresie niedostatecznej widoczności ponadto światłem białym umieszczonym na najbardziej wystającej do przodu części ładunku,

- wystający z boku pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku, a ponadto w okresie niedostatecznej widoczności białym światłem odblaskowym skierowanym do przodu oraz czerwonym światłem i czerwonym światłem odblaskowym skierowanym do tyłu; światła te nie powinny znajdować się w odległości większej niż 40 cm od najbardziej wystającej krawędzi ładunku; jeżeli długość wystającego z boku ładunku, mierzona wzdłuż pojazdu, przekracza 3 m, to chorągiewkę i światła umieszcza się odpowiednio przy przedniej i tylnej części ładunku,

- wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej,

- wystający z tyłu samochodu osobowego lub przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku.

:roll: :idea:

skibol83 - 2014-01-12, 12:16

Wiem że jeśli wozi się nawet niektóre ADR, trzeba jechać na włączonych "bombach", tak jak miałeś napisane wcześniej,

Art 54:
"3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe."

Wszystko zależy od charakteru ładunki i konstrukcji pojazd, oraz racjonalnego myślenia kierowcy odnośnie odpowiedniego oznaczenia pojazdu aby był widoczny na drodze, w końcu chodzi o bezpieczeństwo

Piters - 2014-01-12, 12:26

hmm tydzień temu robilem ADR podstawa .... i nic nie slyszalem o wlaczaniu migotek - ale ze temat wielce obszerny to może .... np. majac ADR 1 (mat. wybuchowe - która to kategoria nie wchodzi do ADR podstawowego)- może tam sa takowe przepisy mowiace o wlaczeniach pomarańczowych kogucików....

ADR odnośnie oznakowania to kwestia otwarcia tablic adrowskich , naklejek obowiązujących co do danego towaru (klasy) i rodzaju transportu (morski kolejowy czy drogowy) które stosujemy na zewnątrz naczepy czy przyczepy.... .

retes - 2014-02-13, 09:06

Także nic nie słyszałem o ich włączaniu, pewnie następny mit.