Przepisy drogowe dotyczące kierowców zawodowych - Zestawy 25,25 m
bigman - 2013-02-03, 23:14
Ok prawie wszystko się zgadza. Tu faktycznie ładnie widać zwrotność itp.
Tu jest zastosowany specjalny system, który jednak różni się od tego, przedstawionego przez Irona. Tu są specjalne wózki, które łączą przyczepy. Jest to zupełnie inne rozwiązanie niż w przypadku zwykłych przyczep. Mało tego, trzecia przyczepa ma na dodatek ostatnią, końcową oś skrętną.
Teraz już się wszystko wyjaśniło Nolan
Historia lubi się powtarzać i w tym przypadku dała się we znaki :) Oboje mamy rację, tylko znów mówiliśmy o innych rzeczach.
Ty myślałeś o czymś takim i rzeczywiście łuk będzie pewnie taki sam. Ja myślałem bardziej o rozwiązaniu ciągnik (nawet rolniczy) i dwie przyczepy.
Tak swoją drogą to pięknie to wygląda:) Zastanawiam się tylko, czy do takiego systemu w ciągniku są zamontowane jakieś dodatkowe/specjalne lusterka, by cały "wąż" ogarnąć wzrokiem?
W pewnym momencie ostrego skrętu, ostatnią przyczepę można zobaczyć spoglądając przez prawe lub lewe ramię.
ombre84 - 2013-02-04, 11:06
jak będą auta o takiej sprawności to i niech ciągną po 60 ton..
http://www.youtube.com/wa...d&v=ridS396W2BY
Anonymous - 2013-02-04, 11:18
Na prawdę robi wrażenie. Szkoda, że wszystkie auta nie mają takich systemów. Z drugiej strony aż boję się pomyśleć jak by nawet i te testy wygladały jakby naczepa była załadowana. Np rurami. lle z nich znalazłoby się w kabinie...?
bigman - 2013-02-04, 11:26
Z opisu wynika, że naczepa jednak była w pełni załadowana. (40t)
Anonymous - 2013-02-04, 11:35
ups... mój błąd. trzeba czytać opisy w takim razie gratuluję im umiejetności zabezpieczania ładunków :) oczywiście ładunek ładunkowi nie równy.... ale tutaj nie widać, żeby coś się przemieściło.
No i jeszcze jedna rzecz o której trzeba pamiętać... na szczęście dość rzadko, ale zdarzają mi się hamowania arawyjne.... zawsze wtedy jestem spocony ale nie z powodu tego co widzę sprzodu (staram się zawsze zachowywać bezpieczną odległość) ale jak patrzę w lusterko i widzę szybko zbliżajacy sie inny pojazd.... patrzę czy mam miejsce, żeby uciekać na pobocze :/ fajny system. genialnie chroni przód. ale dopóki wszyscy nie będą tego mieli... bedzie trzeba bardziej martwić się o tył.
Andrzej_88 - 2013-02-05, 16:23
| ombre84 napisał/a: | | jak będą auta o takiej sprawności to i niech ciągną po 60 ton.. |
Chyba nie w Polsce i po Naszych drogach. Teraz jest tragedia a co mówiąc, żeby każdy woził po tyle ciężaru codziennie.
Ogólnie bardzo fajny system hamowania.
Ciuss - 2013-02-05, 21:13
System fajny ale co z tyłem jak kolega nie będzie miał tego systemu no i co z ładunkiem tak jak pisał Nolan aż strach myśleć
bigman - 2013-02-05, 22:02
Przecież dziś jeździ mnóstwo aut bez takich systemów, tak samo dużo załadowanych do pełna i awaryjne hamowania również się zdarzają . Dlaczego dopiero teraz dostrzegacie jakiś problem, jak Volvo wymyśliło system, który z pewnością bardzo dużo wniesie do poprawienia bezpieczeństwa w sytuacjach awaryjnych.
Zamiast się skupić na tym to szukacie problemu w aucie, który będzie z tyłu. Dziś ani z tyłu ani te z przodu rzadko które to posiadają.
Ładunek? Przecież to nie ma nic do rzeczy. Ładunek musi być zabezpieczony w możliwie jak najlepszy sposób, niezależnie, czy auto posiada system antykolizyjny, czy też nie.
Samochody bez systemu też często tak muszą hamować.
Piszecie tak, jakby to miało pogorszyć bezpieczeństwo a nie je poprawić.
Waldek80 - 2013-02-06, 00:32
Dokładnie, przecież system pokazany na filmiku to nie jest żaden cud z kosmosu, praw fizyki też on nie przeskakuje, po prostu wyręcza kierowcę w sytuacji, gdy ten się zagapi i pozwala uniknąć najechania na przykład na tył auta stojącego jako ostatnie w korku na naszym pasie ruchu. Warto przy tym pamiętać jednak o tym, że system ten nie ma żadnego wpływu na skuteczność układu hamulcowego w pojeździe, jak sami depniemy na hamulec w odpowiednim momencie, to efekt spowalniania zestawu będzie dokładnie taki sam.
Anonymous - 2013-02-06, 10:40
Odbiegamy trochę od teetu długości zestawów... ale nikt nie mówi, ze taki system hamowania ogólnie pogorszy bezpieczeństwo. Bezpieczeństwo twojego przodu poprawi. Tyłu nie poprawi. Bez wzgledu na to czy sam zachamujesz awaryjnie czy srobi to za ciebie komputer czy zatrzymasz się w bagażniku czy na naczepie auta będącego przed tobą.. twój tył jest zawsze tak samo narażony. Chodziło mi o to, ze gdyby wszyscy coś takiego mieli mój tył byłby bezpieczniejszy, bo moje awaryjne hamowanie wymusiłoby awaryjne hamowanie pojazdu za mną. W tej chwili ja hamuję awaryjnie, kolega za mną nie hamuje wcale albo o pół sekndy później.. i sru. Nie ma znaczenia czy to ja wcisne pedał czy hamulce uruchomi komputer. A co do zabezpieczania ładunku... widziało się przez tych kilka lat to i owo. Ładunek POWINIEN być zabezpieczony w sposób uniemożliwiający jego przemieszczenie. Ale nie zawsze jest. powiem więcej. Zdarzają się takie ładunki, których takkie zabezpieczenie jest niemożliwe. Ale to znowu temat do innego działu.
Kolego Andrzej_88... masa takiego zestawu może być większa (choć wcale nie musi bo chodzi głównie o pojemność) ale po rozłożeniu jej na większej ilości osi naciski na te osie są MNIEJSZE i dzięki temu destrukcyjny wpływ ciężkiego transportu na kondycję dróg również jest mniejszy.
zibi787 - 2013-03-21, 12:52
Trzeba robic dodatkowe uprawnienia moze na pociag ten troszke odbiegl od tego tematu
http://www.youtube.com/watch?v=d4xG-C1t-cg
(Najdluzsza ciezarowka swiata)
To chyba jest mistrz cofania [/youtube]
MichalScania - 2013-03-21, 14:08
Oni tym nawet nie cofają, jak to ktoś kiedyś powiedział.
Jedź dwa dni prosto potem skręt w prawo.
bigman - 2013-03-21, 15:42
Oj mógłby się ktoś zdziwić przy wyprzedzaniu tego zestawu... Dobrze, że jest tabliczka z ostrzeżeniem.
| MichalScania napisał/a: | | Jedź dwa dni prosto potem skręt w prawo. |
Dobre
Anonymous - 2013-03-21, 16:29
dwa dni prosto a potem w prawo to do mnie powiedziała spedytorka jak jechałem do Kiruny. zwykłym zestawem.
zibi787 - 2013-03-22, 12:24
Hee Jak na alasce 2 dni do przodu i w prawo wtedy 3 dni prosto i w lewo 5 dni prosto
i jestem na miejscu
Ten tez nie cofa
http://www.youtube.com/watch?v=4pmDfDPo3hc
|
|
|