Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
Tak wygląda poprawnie wypisaniy CMR - Jak wypisać i co dalej
Autor Wiadomość
KDtruck 

Tym śmigam: Wszystkiem marki ciągników, naczepa firanka singiel, double deck
Pracuję w firmie: Własna firma LTD - Anglia
Uprawnienia: A,B,C,E,CPC kurs
Staż / Doświadczenie: Kat.C - 2001Kat.E - 2011
Wysłany: 2012-08-03, 01:25   Tak wygląda poprawnie wypisaniy CMR - Jak wypisać i co dalej

Na zdjęciu przygotowałem CMR w takiej postaci,jak ja wypisuję,lub wypisują mi pracownicy w firmie,w której się ładuję.Mam nadzieję,że opisałem to dość zrozumiale.W tym opisie nie będę za dużo się rozpisywał.Jeżeli będziecie mieli pytania,na temat tej CMR,którą pokazałem,będę odpowiadał na nie.Napiszę jeszcze tyle,że taką CMR czasami wypisuje się samemu na podstawie papierów,które dostaniecie na załadunku "Lieferscheim" słowo niemieckie,które jest bardzo często używane na załadunkach,znaczy ono po prostu "Faktura"lub wypisuje ją pracownik w biurze danej firmy.Wy musicie się tylko podpisać,na dole tam gdzie pokazałem w polu nr.23
CMR posiada 5 kopi.
- pierwsza zostaje w firmie,gdzie się ładowałeś.
- druga zostaje w firmie,gdzie się rozładowałeś.
- trzecia i czwarta zostaje oddana lub wysłana pocztą do twojej firmy.
- piąta,ostatnia zostaje dla ciebie.Trzeba jej pilnować,w razie gdyby wysłane CMR pocztą przepadły,to wtedy masz potwierdzenie,że rozładowałeś się we firmie.Po powrocie na bazę,należy wszystkie kopie CMR oddać do biura swojej firmy.

MichalScania 

Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
Wysłany: 2012-08-04, 09:55   

Super oto mi chodziło :)
Dzięki wielkie

Kasztan322 

Tym śmigam: Osobówka
Uprawnienia: B
Wysłany: 2012-08-04, 20:04   

Post fajnie opisuje co i jak :) Ja znalazłem jedną CMRkę w domu, ale wypełniana samodzielnie. Myślę, że to nie będzie problemem.

crazy-pl
DAF Fanatyk :D

Tym śmigam: MB 410D Man L2000 Fendt Vario
Pracuję w firmie: Bezrobotny
Uprawnienia: B,C,D,E ADR, KK :)
Wysłany: 2012-08-27, 21:14   

Jakbyś mógł to opisz jak ADR wpisać w CMR :mrgreen: na kursie mówili ale tak żeby czasem człowiek nie zrozumiał i nie pokazali przykładu. :roll:

Sznajder 
Dispo

Tym śmigam: Giełdy transportowe
Pracuję w firmie: PHU GALA
Uprawnienia: dispo w firmie transportowej
Wysłany: 2012-08-28, 15:02   

Jeśli też mogę dodać małe spostrzeżenie,
jest różnica pomiędzy odbiorcą a miejscem przeznaczenia.

Miejsce przeznaczenia jest zawsze miejsce rozładunku, a odbiorcą jest klient zamawiający towar, i tak niekiedy zdarza się, że klientem jest firma z Holandii a my towar wieziemy jedynie do Niemiec.

Dodatkowo dodam, że istotnym atutem na każdej CMR jest data, godzina oraz nazwisko osoby odbierającej towar.

michalonline 
KieroWca Zawodowy

Tym śmigam: ...Iveco Stralis Hi Way
Uprawnienia: AM/B/C/D/BE/CE/DE ''95''
Wysłany: 2014-12-06, 22:33   Tak wygląda poprawnie wypisaniy CMR - Jak wypisać i co dalej

KDtruck napisał/a:
Na zdjęciu przygotowałem CMR w takiej postaci,jak ja wypisuję,lub wypisują mi pracownicy w firmie,w której się ładuję.Mam nadzieję,że opisałem to dość zrozumiale.W tym opisie nie będę za dużo się rozpisywał.Jeżeli będziecie mieli pytania,na temat tej CMR,którą pokazałem,będę odpowiadał na nie.Napiszę jeszcze tyle,że taką CMR czasami wypisuje się samemu na podstawie papierów,które dostaniecie na załadunku "Lieferscheim" słowo niemieckie,które jest bardzo często używane na załadunkach,znaczy ono po prostu "Faktura"lub wypisuje ją pracownik w biurze danej firmy.Wy musicie się tylko podpisać,na dole tam gdzie pokazałem w polu nr.23
CMR posiada 5 kopi.
- pierwsza zostaje w firmie,gdzie się ładowałeś.
- druga zostaje w firmie,gdzie się rozładowałeś.
- trzecia i czwarta zostaje oddana lub wysłana pocztą do twojej firmy.
- piąta,ostatnia zostaje dla ciebie.Trzeba jej pilnować,w razie gdyby wysłane CMR pocztą przepadły,to wtedy masz potwierdzenie,że rozładowałeś się we firmie.Po powrocie na bazę,należy wszystkie kopie CMR oddać do biura swojej firmy.

W rubryce numer 17 nie wpisuje się numerów rejestracyjnych, powinny one znajdować się w rubryce 16 tuż pod danymi Firmy i/lub w rubryce 23 tuż pod naszym podpisem, natomiast na górze CMR lub nad danymi Firmy w rubryce 16 powinien znaleźć się numer licencji Firmy. Uwaga. Jeśli otrzymaliśmy w miejscu załadunku gotowy dokument to w pozycji 17 wpisujemy dane naszej Firmy (standardowo wpisywane w pozycję 16) jednak w tej sytuacji pozycja 16 będzie najprawdopodobniej wypełniona już innymi danymi przez wystawiającego gotowy dokument. W pozycjach 6,7,8 i 9 nie koniecznie wpisujemy "COLLI" - to nic innego jak sztuki, packstuck itp. (w zależności gdzie następuje załadunek - można pisać w języku załadowcy, własnym, czy też angielskim lub we wszystkich jednocześnie) wpisujemy też wszelkie kody i numery towaru, czy to palety czy kartony, big bag, stal czy inny rodzaj ładunku. Bardzo ważne jest wprowadzenie wszelkich informacji, uwag, nieprawidłowości stwierdzonych przez nas przed, w trakcie lub po załadunku, warto też odnotować czas przyjazdu na załadunek, rozpoczęcia załadunku zakończenia załadunku i czas wyjazdu analogicznie na rozładunku w dowolnej pozycji, korzystając z dużej ilości miejsca na przykład w pozycji 6,7,8,9 lub 13.

Odpowiedz do tematu