Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymagane dokumenty
Autor Wiadomość
bigman 

Tym śmigam: MAGNUM 480DXi
Wysłany: 2012-12-29, 00:37   

Iron.Falcon napisał/a:
jesteś tego pewien ? to jakiś absurd !

No więc wracamy do tego, o czym w innym wątku wspominałem. To nie jest absurd, tylko rzeczywistość, choć, co do ostatecznej formy, to musimy jeszcze poczekać.

orzelekpl napisał/a:
Chore bo jak osoba , która nie ma prawa jazdy może prowadzić ciężarówkę podczas zajęć praktycznych z KW.

To jest normalną rzeczą i w tym przypadku chorego nic nie ma:)
Teoretycznie podczas kursu na prawo jazdy kategorii C, również uprawnień nie posiadasz a jednak ciężarówkę prowadzisz. KW jest elementem szkolenia na kierowce zawodowego, więc tu nie ma problemu.
Przykład:
Masz kategorię C i robisz KW a w ramach tego masz jazdę ciągnik + naczepa, które to dobre szkoły oferują.

Iron.Falcon 
Brummi Fahrer

Tym śmigam: Stralis 460
Pracuję w firmie: Reiffeisen
Uprawnienia: AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, T
Wysłany: 2012-12-29, 07:04   

bigman napisał/a:
No więc wracamy do tego, o czym w innym wątku wspominałem. To nie jest absurd, tylko rzeczywistość, choć, co do ostatecznej formy, to musimy jeszcze poczekać.

no tak, tylko kolega pisze tak... jakby to wchodziło już od 19tego stycznia... to już ? :roll:

[ Dodano: 2012-12-29, 07:26 ]
orzelekpl ale 19tego wchodzi póki co zapis o zmianie wieku... i tu jest chyba problem. Kwestia zmiany kolejnosci to dopiero rozmowy są... i planowanie tak jak pisał bigman

[ Dodano: 2012-12-29, 07:55 ]
orzelekpl napisał/a:
Falcon dowiadywałem się dla pewności w ministerstwie. Tam facet utwierdził mnie w tym absurdzie . Dlaczego tacy ludzie tam pracują, przecież to jest zupełnie nie logiczne. Najlepsze jest to , że wmawiał mi to koniecznością zmiany bezpieczeństwa w transporcie drogowym . Dzisiaj ogólnie prowadziłem taką zadymę z włodarzami ale jeszcze będę telefonował w poniedziałek, bo może uda mi się jeszcze z kimś innym porozmawiać na ten temat. Tak czy siak panowie - szkoły jazdy, word , nikt praktycznie nic nie wie na ten temat a ministerstwo spowodowało zamęt w naszych głowach. To tyle Jeżeli ktoś by też mógł zatelefonować z ciekawości do nich, to też by było dobrym rozwiązaniem informując nas co tam mu powiedziano ;-) .

ot cała Polska. Po urzędach pracuje banda niedoinformowany matołów ! po 19.01 normalnie możesz sobie zdawać prawo jazdy na bez KW... pod warunkiem oczywiście, że spełniasz wymogi wiekowe ! Jeśli nie - to dupa, bo nie ma znaczenia kiedy zapisałeś się na kurs, kiedy na egzamin itd - w dni egzaminu masz mieć wiek zgodny z tym co mówi ustawa. Ustawa natomiast nie mówi nic na temat konieczności posiadania KW :!:

W formie OT. Zrobili mi kiedyś kontrolę skarbową i pan X mówi, no panie Y.... pan dawno przekroczyłeś limit a pan VATu nie płacisz ! No to mówi moja księgowa... no przecież my tu nie podlegamy pod VAT bo obszarem działania nie jest unia tylko stany. Na co pan mówi, nie nie... jesteśmy w uni i to nie ma znaczenia... to wy jesteście na VAT-0 ( czyli nie płacimy, ale inne deklaracje bla bla bla ) :roll: Oczywiście widmo kar itd... No więc nazajutrz z księgową do skarbówki i gadamy... a tam Z mówi : "no co jest z tym Xem tyle razy mu to wszyscy tłumaczyli a on dalej swoje" Poprosiłem o interpretację na piśmie i dostałem, że przy tym rodzaju działaności NIE PODLEGAM VAT. To pokazuję, że w ramach jednego urzędu, dwóch równorzędnych urzędników nierównorzędnie ( więcej urzędów upchnąć nie dąłem rady w jednym zdaniu ) interpretuje przepisy.

orzelekpl

Wysłany: 2012-12-29, 11:28   

Falcon dokładnie. Jeżeli ktoś ma więcej niż 21 nie będzie potrzebował KW do zdawania egzaminu. Chodzi o osoby , które nie mają ukończone 21 lat po 19 stycznia. Taka osoba będzie musiała dostarczyć dokument KW w załączeniu i będzie mogła zdawać , jakby od 18 lat. Mam nadzieję, że wyjaśniłem niejasność. Zmieniła się kolejność dokumentacji dla młodych kierowców . Jeszcze raz powiem chodzi o osoby mające wiek 21<x<18 . Pozdrawiam.

Iron.Falcon 
Brummi Fahrer

Tym śmigam: Stralis 460
Pracuję w firmie: Reiffeisen
Uprawnienia: AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, T
Wysłany: 2012-12-29, 12:12   

teraz już rozumiem.... i mając CE do lat 21 możesz jeździć tylko na C1E... a później nic nie zdając "aktywuje" Ci się CE... tak ? :roll:

orzelekpl

Wysłany: 2012-12-29, 12:24   

Teraz pojawiło się kolejne pytanie. De facto w mojej sytuacji, jak zrobię KW i potem CE przed skończeniem 21 czy będę miał uprawnienia C1E czy normalnie CE . Nie zastanawiałem się nad tym bo nie wiedziałem, że będę postawiony pod ścianą od tygodnia. Dzięki za wątpliwość, w poniedziałek znowu do nich zadzwonię. Na bank będzie trzeba mieć KW aby przystąpić do egzaminu ale co z tego jeżeli aktywują ci po tym wszystkim tylko C1E . :roll:

jiuer7845

Wysłany: 2021-06-12, 10:07   

Pandora Charms

Jordan 1

Nike Outlet

YEEZY SUPPLY

Adidas UK

Pandora Charms

Pandora Jewelry

Nike Outlet

Adidas Shoes

Nike Shoes