Wyszukiwarka:
Wymagane dokumenty |
Autor |
Wiadomość |
bigman
Tym śmigam: MAGNUM 480DXi
Pomógł: 28 razy Dołączył: 04 Lis 2012 Posty: 698 Skąd: Centrum
|
Wysłany: 2012-12-29, 00:37
|
|
|
Iron.Falcon napisał/a: | jesteś tego pewien ? to jakiś absurd ! |
No więc wracamy do tego, o czym w innym wątku wspominałem. To nie jest absurd, tylko rzeczywistość, choć, co do ostatecznej formy, to musimy jeszcze poczekać.
orzelekpl napisał/a: | Chore bo jak osoba , która nie ma prawa jazdy może prowadzić ciężarówkę podczas zajęć praktycznych z KW. |
To jest normalną rzeczą i w tym przypadku chorego nic nie ma:)
Teoretycznie podczas kursu na prawo jazdy kategorii C, również uprawnień nie posiadasz a jednak ciężarówkę prowadzisz. KW jest elementem szkolenia na kierowce zawodowego, więc tu nie ma problemu.
Przykład:
Masz kategorię C i robisz KW a w ramach tego masz jazdę ciągnik + naczepa, które to dobre szkoły oferują. |
|
|
|
|
|
Iron.Falcon
Brummi Fahrer
Tym śmigam: Stralis 460
Pracuję w firmie: Reiffeisen
Uprawnienia: AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, T
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 743 Skąd: Germania
|
Wysłany: 2012-12-29, 07:04
|
|
|
bigman napisał/a: | No więc wracamy do tego, o czym w innym wątku wspominałem. To nie jest absurd, tylko rzeczywistość, choć, co do ostatecznej formy, to musimy jeszcze poczekać. |
no tak, tylko kolega pisze tak... jakby to wchodziło już od 19tego stycznia... to już ?
[ Dodano: 2012-12-29, 07:26 ]
orzelekpl ale 19tego wchodzi póki co zapis o zmianie wieku... i tu jest chyba problem. Kwestia zmiany kolejnosci to dopiero rozmowy są... i planowanie tak jak pisał bigman
[ Dodano: 2012-12-29, 07:55 ]
orzelekpl napisał/a: | Falcon dowiadywałem się dla pewności w ministerstwie. Tam facet utwierdził mnie w tym absurdzie . Dlaczego tacy ludzie tam pracują, przecież to jest zupełnie nie logiczne. Najlepsze jest to , że wmawiał mi to koniecznością zmiany bezpieczeństwa w transporcie drogowym . Dzisiaj ogólnie prowadziłem taką zadymę z włodarzami ale jeszcze będę telefonował w poniedziałek, bo może uda mi się jeszcze z kimś innym porozmawiać na ten temat. Tak czy siak panowie - szkoły jazdy, word , nikt praktycznie nic nie wie na ten temat a ministerstwo spowodowało zamęt w naszych głowach. To tyle Jeżeli ktoś by też mógł zatelefonować z ciekawości do nich, to też by było dobrym rozwiązaniem informując nas co tam mu powiedziano . |
ot cała Polska. Po urzędach pracuje banda niedoinformowany matołów ! po 19.01 normalnie możesz sobie zdawać prawo jazdy na bez KW... pod warunkiem oczywiście, że spełniasz wymogi wiekowe ! Jeśli nie - to dupa, bo nie ma znaczenia kiedy zapisałeś się na kurs, kiedy na egzamin itd - w dni egzaminu masz mieć wiek zgodny z tym co mówi ustawa. Ustawa natomiast nie mówi nic na temat konieczności posiadania KW
W formie OT. Zrobili mi kiedyś kontrolę skarbową i pan X mówi, no panie Y.... pan dawno przekroczyłeś limit a pan VATu nie płacisz ! No to mówi moja księgowa... no przecież my tu nie podlegamy pod VAT bo obszarem działania nie jest unia tylko stany. Na co pan mówi, nie nie... jesteśmy w uni i to nie ma znaczenia... to wy jesteście na VAT-0 ( czyli nie płacimy, ale inne deklaracje bla bla bla ) Oczywiście widmo kar itd... No więc nazajutrz z księgową do skarbówki i gadamy... a tam Z mówi : "no co jest z tym Xem tyle razy mu to wszyscy tłumaczyli a on dalej swoje" Poprosiłem o interpretację na piśmie i dostałem, że przy tym rodzaju działaności NIE PODLEGAM VAT. To pokazuję, że w ramach jednego urzędu, dwóch równorzędnych urzędników nierównorzędnie ( więcej urzędów upchnąć nie dąłem rady w jednym zdaniu ) interpretuje przepisy. |
|
|
|
|
orzelekpl
|
Wysłany: 2012-12-29, 11:28
|
|
|
Falcon dokładnie. Jeżeli ktoś ma więcej niż 21 nie będzie potrzebował KW do zdawania egzaminu. Chodzi o osoby , które nie mają ukończone 21 lat po 19 stycznia. Taka osoba będzie musiała dostarczyć dokument KW w załączeniu i będzie mogła zdawać , jakby od 18 lat. Mam nadzieję, że wyjaśniłem niejasność. Zmieniła się kolejność dokumentacji dla młodych kierowców . Jeszcze raz powiem chodzi o osoby mające wiek 21<x<18 . Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Iron.Falcon
Brummi Fahrer
Tym śmigam: Stralis 460
Pracuję w firmie: Reiffeisen
Uprawnienia: AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, T
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Lis 2012 Posty: 743 Skąd: Germania
|
Wysłany: 2012-12-29, 12:12
|
|
|
teraz już rozumiem.... i mając CE do lat 21 możesz jeździć tylko na C1E... a później nic nie zdając "aktywuje" Ci się CE... tak ? |
|
|
|
|
|
orzelekpl
|
Wysłany: 2012-12-29, 12:24
|
|
|
Teraz pojawiło się kolejne pytanie. De facto w mojej sytuacji, jak zrobię KW i potem CE przed skończeniem 21 czy będę miał uprawnienia C1E czy normalnie CE . Nie zastanawiałem się nad tym bo nie wiedziałem, że będę postawiony pod ścianą od tygodnia. Dzięki za wątpliwość, w poniedziałek znowu do nich zadzwonię. Na bank będzie trzeba mieć KW aby przystąpić do egzaminu ale co z tego jeżeli aktywują ci po tym wszystkim tylko C1E . |
|
|
|
|
jiuer7845
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|