Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
Państwowy egzamin na kat C, C+E
Autor Wiadomość
mat22

Wysłany: 2015-10-08, 11:56   

Witam. Miałem drugi egzamin na CE i drugi raz na tym samym oblałem czyli na parkowaniu prostopadłym tyłem ;/ przyczepa podpięta łuk za pierwszym skośne za pierwszym a te parkowanie tyłem nie wiem czy ja coś źle robię czy coś macie jakieś porady na to jak to zrobić Napiszcie,poradźcie :)

Krzycho 

Uprawnienia: A,B,C,C+E,KW,ADR+Cysterny
Wysłany: 2015-10-08, 12:19   

Wiesz,ciężko stwierdzić co robisz źle,trzeba by to było zobaczyć na własne oczy. Dwukrotnie oblałeś ten manewr w tych samych okolicznościach ? (tzn. ten sam słupek,ta sama linia).

Ja bym dokupił sobie godzinę jazdy i potrenował,wiem,że to kosztuje ale w ostatecznym rozrachunku może wyjść taniej ;)

mat22

Wysłany: 2015-10-08, 12:43   

Krzycho napisał/a:
Wiesz,ciężko stwierdzić co robisz źle,trzeba by to było zobaczyć na własne oczy. Dwukrotnie oblałeś ten manewr w tych samych okolicznościach ? (tzn. ten sam słupek,ta sama linia).

Ja bym dokupił sobie godzinę jazdy i potrenował,wiem,że to kosztuje ale w ostatecznym rozrachunku może wyjść taniej ;)

Za pierwszym razem przy zrobieniu korekty nie dałem kierunku,druga próba mi nie wyszła w ogóle . A dziś to za bardzo się łamałem po prostu chciałem przedobrzyć i nie wjechałem nawet w stanowisko ;/ Ale z wjechaniem na nauce jady nie mam problemu a na Word jakoś mi to nie chce wyjść a i najlepsze jest to że na tym placu co zdawałem jezdziłem jakieś 30 min i wychodziło jako tako a jak przychodzi egzamin kaplica ;/ . Najgorsze jest to jak się teraz zapisze a tu znowu parkowanie skośne i wjazd tyłem do garażu to już w ogóle mogę nie przystępować ;/ To na pewno nie stres bo wszystko robię dobrze ale to jest najgorszy manewr jaki może być dla mnie ;/ A jak już bym miał prawko to przecież mogę sobie wyjść i zobaczyć . ;/

mobil1994 
mobil1994

Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
Wysłany: 2015-10-08, 14:35   

mat22, mi pykło C+E za strzałem i też miałem to parkowanie i musisz delikatnie łamać zestaw żeby przyczepa szła jakby szerszym łukiem.

Diabolique 

Tym śmigam: Volvo FH16 Honda / Accord V 2.0i
Uprawnienia: CE,KW,KK,II WJO.
Wysłany: 2015-10-08, 16:16   

nie jest nigdzie napisane, że nie możesz wyjść z pojazdu przy parkowaniu :)

Yaaro

Wysłany: 2015-10-08, 18:32   

Diabolique napisał/a:

Za to jest napisane kiedy można, a można tylko w zadaniu "Ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu" i to tylko raz.
(ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ)
z dnia 13 lipca 2012 r.w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach)

Krzysiek_wlkp 

Uprawnienia: A, B, B+E, C, C+E, KK, KW, HDS
Wysłany: 2015-10-08, 20:47   

ja zdałem i C i Ce za pierwszym ale do rzeczy, wykup sobie te 30min jazdy testowej kosztuje to 60zł a nie jak egzamin 250. dla mnie najwazniejsze bylo obczajenie sobie punktu w którym zaczynam lamac przyczepe. ja zaczynalem praktyczniej od samej belki co jest od zawracania i przyczepa na starcie minimalnie zlamana i tak sobie powolutku sie lamala potem juz obserwacja w lusterku i delikatnie odkrecanie i jest gites.co moge jescze od siebie dodac zawsze ustawialem sie miedzy pierwsza a ostania linia, ustawiajac sie za blisko prawej strony widzisz wiecej i szybciej w lusterku ale za to potem przyczepa jest bardzo zlamana przy wjezdzie do garazu i szybko trzeba wyprostowac zestaw. generalnie rob tak zeby tylko tyl wszedl do garazu a potem masz przeciez korekte

Diabolique 

Tym śmigam: Volvo FH16 Honda / Accord V 2.0i
Uprawnienia: CE,KW,KK,II WJO.
Wysłany: 2015-10-08, 22:13   

Yaaro napisał/a:
Diabolique napisał/a:

Za to jest napisane kiedy można, a można tylko w zadaniu "Ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu" i to tylko raz.
(ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ)
z dnia 13 lipca 2012 r.w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach)

to usłyszałem od egzaminatora.

mrc 
Kierownik - Dyrygent

Tym śmigam: Kia Ceed II
Pracuję w firmie: Dziad Trans Sp. z o.o.
Uprawnienia: B, C, C+E, KW
Wysłany: 2015-10-09, 14:57   

Ustaw zestaw lekko pod kontem abyś w lusterku widział słupki to będziesz już od samego początku idealnie celował zestawem. Łamanie w ciemno to loteria bo nie masz punktu odniesienia.

Ja na egzaminie tak zrobiłem i obyło się bez problemu, od początku kontrolowałem skręt przyczepy.
To samo polecał egzaminator po pierwszym oblanym na tym manewrze egzaminie.

Jedyne co Cię obowiązuje to odległość od strefy wjazdu, nie pamiętam ile 2 czy 2.5 metra.
Jak ustawiasz się do tego manewru to patrz w prawe lusterko i sam będziesz widział kiedy dobrze się ustawiłeś do cofania.

[ Dodano: 2015-10-09, 14:58 ]
Sorry za błąd miało być "Kątem" oczywiście nie działa edycja postów. Brawo administracjo :-P

rychuu

Wysłany: 2015-10-09, 20:02   

Witam.
Od nowego roku (2016) zmienia się egzamin na prawo jazdy kat. B
Doszły mnie słuchy, że w kategorii C też zmieniają się przepisy. Podobno nowy kierowca będzie miał obowiązek przez określony czas jeździć z doświadczonym kierowcą. Nie wiem czy to prawda, na internecie nigdzie nie mogę znaleźć informacji o kat. C
Czy ktoś orientuje się w tych sprawach i mógłby wyjaśnić?

mrc 
Kierownik - Dyrygent

Tym śmigam: Kia Ceed II
Pracuję w firmie: Dziad Trans Sp. z o.o.
Uprawnienia: B, C, C+E, KW
Wysłany: 2015-10-10, 10:41   

Bzdura jakaś, zmiany dotyczą tylko kat B a nie zawodowych praw jazdy.

rychuu

Wysłany: 2015-10-11, 10:12   

To samo wnioskuję przeszukując internet. Informacje takie dostałem od kogoś "kto się dowiadywał". Mam nadzieję, że się mylił. Egzamin na B to też jakiś absurd, więc dla pewności pytam.

DawidR 

Pracuję w firmie: IKEA
Uprawnienia: B,B+E,C,C+E i KW
Wysłany: 2015-10-11, 12:50   

No to może ja ci powiem jak ja sie nauczyłem parkowania tyłem. Obok siebie masz trzy stanowiska parkowania. 1 to parkowanie skośne, 2 to parkowanie przodem - wyjazd tyłem, potem masz stanowisko do zawracania dla autobusu i stanowisko nr 3 parkowanie tyłem - wyjazd przodem. Ustawiasz sie przodem prostopadle na wysokości lewego słupka od stanowiska nr 1 - parkowanie skośne. Za stanowiskiem nr 2 masz ustawione trzy słupki obok siebie (pierwszy to prawy tego stanowiska i za nim jeszcze dwa wolne na wysokosci stanowiska do zawracania dla autobusu). W takiej pozycji cofasz po prostej lini az z prawej strony zobaczysz drugi słupek (pierwszy zaraz po tym prawym słupku stanowiska nr 2) Na wysokości tego słupka maksymalnie łamiesz zestaw do oporu! i trzymasz tak aż zobaczysz ten trzeci słupek! Na wysokości tego trzeciego zaczynasz zestaw prostować aż w lusterku zajebiście bedziesz widział słupki stanowiska nr 3 tego co masz w niego wjechać. Jesteś wtedy idealnie wpasowany w niego i nie ma możliwości nie trafienia...

Powoli wjeżdzasz co chwile powolutku prostując zestaw. Mi w ten sposób za każdym razem wychodziło idealnie. Najważniejsze to wyczuć odpowiedni moment złamania i prostowania zestawu. Jeśli zrobisz to o sekunde za wczesnie lub za późno to oczywiście spalisz bo zestaw za szybko sie złamie.

trackid

Wysłany: 2017-08-16, 13:25   

Ja mam jedną rade dla wszystkkic podchodzących do egzaminu teoretycznego na prawko. Nie marnujcie czasu na naukę z płytami, książkami czy jeszcze innymi materiałami. Skorzystajcie ze stron typu https://www.prawo-jazdy-360.pl/ zaoszczędzicie pieniądze, czas i nerwy. Ja zanim rozpocząłem naukę z tą stronką podchodziłem do egzaminu 6 razy. Dopiero jak ją znalazłem i przerobiłem wszystkie pytania to zdałem i to 74/74!

Jaskier 

Uprawnienia: B, C, C+E
Wysłany: 2017-08-16, 13:29   

Nie polecam "prawo-jazdy-360". Pieniądze wpłacone i zero odzewu, naciągacze i barany :!:

Odpowiedz do tematu