Wyszukiwarka:
|
Prędkość |
| Autor |
Wiadomość |
OlekTrucker
OlekTrucker
Tym śmigam: Mercedes Sprinter 316
Pracuję w firmie: CudDruk
Uprawnienia: B,C Kurs na przewóz rzeczy
Wiek: 40 Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 4 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2012-10-07, 23:29 Prędkość
|
|
|
Witam wszystkich !!!
Mam pytanie mianowicie dotyczące prędkości. Wiadomo ze pojazdy ciężarowe na drogach krajowych mogą poruszać się z prędkością 70km/h a na autostradach 80km/h. Jak to jest że wszyscy zasuwają 100km/h i więcej. A i co najważniejsze jak się z tego wymigują podczas kontroli jak karta z tacho rejstruje oprócz czasu to i prędkość.
Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam i życzę szerokości |
|
|
|
 |
|
|
Waldek80

Tym śmigam: MB Actros, MAN, Volvo, Daf...
Pracuję w firmie: Kawczyński Logistics
Uprawnienia: B, C, C+E, KW, KK
Pomógł: 9 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Wrz 2012 Posty: 305 Skąd: TSZ
|
Wysłany: 2012-10-08, 01:42
|
|
|
Cześć
No sorry kolego, ale to chyba tylko tak Ci się wydaje, że ciężarówki zasuwają po 100 km/h i więcej ;) W każdym samochodzie ciężarowym musi być zamontowany ogranicznik prędkości i z tego co się orientuję, nie może on być ustawiony na więcej niż 90 km/h lub 89 km/h (jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi).
Reasumując - owszem, ciężarówki w Polsce nagminnie przekraczają dozwoloną prędkość, no ale więcej niż im kaganiec pozwala nie pojadą. |
|
|
|
 |
swiezakdriver
ŚwieżakDriver

Uprawnienia: B, C, C+E, KW
|
Wysłany: 2012-10-08, 08:16
|
|
|
| Waldek80, oj kolego kolego jeszcze duzo o kagancach nie wiesz:) W starszych modelach w czasie jazdy mozesz "wylaczyc" Kaganiec w czasie jazdy. Sa na to odpowiednie tricki. Ale w nowych juz raczej tego nie zrobisz. |
|
|
|
 |
Waldek80

|
Wysłany: 2012-10-08, 10:22
|
|
|
| No tak, ale miałem na myśli ciężarówki prowadzone przez normalnych, myślących kierowców, a nie kretynów... |
|
|
|
 |
|
|
swiezakdriver
ŚwieżakDriver

|
Wysłany: 2012-10-08, 13:06
|
|
|
| Nie ma tylko normalnych myslacych kierowcow. Oprocz tego sa kretyni :) i musisz sie z tym pogodzic. OlekTrucker, wszyscy jednak nie zasuwaja 100 bo w nowych nie ma prawa. Odnosnie predkosci obejrzyj sobie filmik nolibaba na jednym tlumaczy dlaczego. |
|
|
|
 |
Waldek80

|
Wysłany: 2012-10-08, 13:21
|
|
|
No i właśnie to boli najbardziej. U mnie podczas wykładów na KW pojawiają się czasami osoby robiące szkolenie okresowe i widzę jak to wygląda w rzeczywistości. Niektórzy kolesie (mniej więcej połowa z tych, których spotkałem na szkoleniach) otwarcie mówią o magnesach i uważają, że to normalka w tym fachu - sądzą, że bez tego nie da się "normalnie" pracować.
Dopóki takie będzie podejście niektórych drajwerów do przepisów, dopóty "szefowie" będą przyklaskiwać takiemu postępowaniu i wręcz żądać tego od nowych kierowców. To samo tyczy się jazdy z nadmierną prędkością, ale skoro ustawia się takie terminy ładunków, że kierowcy muszą naginać na odcięciu cały czas, żeby się wyrobić, no to mamy taką sytuację jaką mamy. Normalnie czasami nóż się w kieszeni otwiera, no ale co zrobić, taka jest właśnie parszywa polska mentalność.
Na szczęście oprócz firm parszywych są też normalne, których szefostwo wymaga wręcz od kierowców jazdy zgodnej z przepisami, zarówno drogowymi, jak i tymi dotyczącymi czasu pracy/jazdy. Mam tylko nadzieję, że z biegiem czasu firm parszywych będzie coraz mniej, że kiedyś ludzie przejrzą na oczy... |
|
|
|
 |
swiezakdriver
ŚwieżakDriver

|
Wysłany: 2012-10-08, 13:33
|
|
|
| Cytat: | | Na szczęście oprócz firm parszywych są też normalne, których szefostwo wymaga wręcz od kierowców jazdy zgodnej z przepisami, zarówno drogowymi, jak i tymi dotyczącymi czasu pracy/jazdy. Mam tylko nadzieję, że z biegiem czasu firm parszywych będzie coraz mniej, że kiedyś ludzie przejrzą na oczy... |
Takie firmy istnieją mimo rozumowań dużo osób tutaj. Jedank kierowcy w takich firmach siedza cicho i sie nie wysuwaja na bok. Chodza normalnie ubrani i nie sa przesiaknieci zapachem fajek z kabiny. Takim nie zal wydac 2 euro na prysznic i zarabiaja dobre pieniadze. |
|
|
|
 |
Gomez

Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Wrz 2012 Posty: 135 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: 2012-10-08, 14:53
|
|
|
| swiezakdriver napisał/a: | | Waldek80, oj kolego kolego jeszcze duzo o kagancach nie wiesz:) W starszych modelach w czasie jazdy mozesz "wylaczyc" Kaganiec w czasie jazdy. Sa na to odpowiednie tricki. Ale w nowych juz raczej tego nie zrobisz. |
Nie wiem o jakie starsze modele ci chodzi ale nawet w tych nowszych można bez problemu się kagańca pozbyć. Trzeba tylko wiedzieć w jaki sposób. Jest też takie coś jak tacho które rejestruje prędkość i fakt że do iluś tam sekund nie zarejestruje wiec przy wyprzedzaniu namolnego gebelsa sie przydaje. Tylko po co to wszystko? Jeśli szefostwo ci każe jechać szybciej jak auto na to pozwala to chyba czas sie zwolnić. |
|
|
|
 |
|
|
driver

|
Wysłany: 2012-10-08, 17:52
|
|
|
| Ja słyszałem że w nowszych ciężarówkach przy danej prędkosci co jest ograniczenie jest odłączany zapłon (nie jestem pewny ) |
|
|
|
 |
Marcin_Kraków
Tym śmigam: MAN TGX
Pracuję w firmie: REN-TRANS
Uprawnienia: B,C,E,ADR
|
Wysłany: 2012-10-12, 23:25
|
|
|
Wierutna Bzdura |
|
|
|
 |
swiezakdriver
ŚwieżakDriver

|
Wysłany: 2012-10-13, 15:00
|
|
|
| Marcin_Kraków, moze powiesz o co chodzi ?? |
|
|
|
 |
Amigos

Tym śmigam: Aktualnie czekam na prawo-azdy.
Pracuję w firmie: Rozglądam się w okolicach za miedzynarodówką.
Uprawnienia: B,C,C+E, KK, KW(pełna:D)
Wiek: 34 Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 9 Skąd: Pułtusk-Wyszków
|
Wysłany: 2012-10-13, 19:24
|
|
|
no chyba łatwo się domyślić, że chodzi o wyłączany zapłon ?
kur*a jak można wyłączać zapłon w trakcie jazdy ? :D |
|
|
|
 |
|
|
swiezakdriver
ŚwieżakDriver

|
Wysłany: 2012-10-13, 19:26
|
|
|
| wiesz co tez fakt :) |
|
|
|
 |
bobo82
vide cul fide

Tym śmigam: DAF xf
Pracuję w firmie: -------
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, kop-ład.
Wiek: 44 Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 261 Skąd: Słupca[PSL]
|
|
|
|
 |
tomgrodzisk
tomgrodzisk
Uprawnienia: A,B,c
Wiek: 50 Dołączył: 14 Lip 2012 Posty: 11 Skąd: Grodzisk mazowiecki
|
Wysłany: 2012-10-14, 20:44
|
|
|
Wyłączyć zapłon w diesel-u ciekawe hehe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|