Wyszukiwarka:
|
badania na prawo jazdy |
| Autor |
Wiadomość |
truckerares
Uprawnienia: B
|
Wysłany: 2014-03-03, 13:14 badania na prawo jazdy
|
|
|
Witam, planuje zacząć kat. C. By uzyskać PKK muszę zrobić następujące badania: psychotechniczne, okulisty oraz laryngologa. Psychotechniczne już zrobiłem, lecz mam parę pytań co do okulisty i laryngologa. Mam wadę prawego oka -0,5 lecz nie nosze okularów, ponieważ nie przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodu itp. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda badanie okulistyczne, oraz czy Pani Doktor może przyczepić się do mojej wady. Chciałbym tez wiedzieć jak wygląda badanie u laryngologa.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
villa77

Tym śmigam: MAN TGX
Pracuję w firmie: Transportowej
Uprawnienia: B,B+E,C,C+E,KW,KK,ADR+C,WW
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Lut 2013 Posty: 199 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-03-03, 14:44
|
|
|
truckerares, to zależy na jakiego "fachowca" trafisz. Badanie wzroku jest raczej standardowe. Odczytywanie liter lub cyfr z tablicy (prawe - lewe oko). Badanie na rozróżnianie podstawowych barw (słynne liczby w kółeczkach). Jeżeli lekarz zauważy wadę może pod aparatura stwierdzić Twoją wadę wzroku. Na zaświadczeniu wbije Ci kod 01.06 (okulary lub soczewki). Teraz PJ jest terminowe więc takie badanie jako zawodowego kierowcę czeka Cie co 5 lat.
Laryngolog zakłada Ci słuchawki na uszy, a w trakcie badania będziesz słyszał różnego rodzaju dźwięki o pewnej częstotliwości, na sygnał których musisz naciskać przycisk.
Zawsze jeśli badanie pójdzie nie po Twojej myśli (czytaj: wbity kod 01.06) możesz wyłożyć kolejne 120 zł i udać się do innego, "sprawdzonego" lekarza, który dziwnym trafem stwierdzi, że jednak masz doskonały wzrok. Pozdrawiam
P.S. Oczywiście nie popieram tego typu praktyk ale wiem z doświadczenia że chłopaki tak "kombinują". To jest Polska, tutaj nie ma słowa "nie da się" |
|
|
|
 |
kubisz

Uprawnienia: B, ADR, C, C+E, B+E, KW
Wiek: 34 Dołączył: 25 Lut 2014 Posty: 36 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 2014-03-03, 14:50
|
|
|
| truckerares napisał/a: | Witam, planuje zacząć kat. C. By uzyskać PKK muszę zrobić następujące badania: psychotechniczne, okulisty oraz laryngologa. Psychotechniczne już zrobiłem, lecz mam parę pytań co do okulisty i laryngologa. Mam wadę prawego oka -0,5 lecz nie nosze okularów, ponieważ nie przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodu itp. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda badanie okulistyczne, oraz czy Pani Doktor może przyczepić się do mojej wady. Chciałbym tez wiedzieć jak wygląda badanie u laryngologa.
Pozdrawiam |
Witam
Dziś miałem badana na KW więc to pewnie nic nie różni się od badania na kat C.
U okulisty to na wstępie pytanie o urazy oczu, czy jakieś miałem, czy nosze okulary/szkła kontaktowe. Później ta tablic z cyferkami różnej wielkości, test na daltonizm, czyli coś jak to http://pastylka.pl/file/t...a-daltonizm.png
Później zakropienie kropelkami, 30 min czekania aż kropelki zaczną działać i zagląda ci do oka, po tych kropelkach troszkę źle widać, więc jeśli masz taką możliwość weź kogoś ze sobą jako kierowcę bo raczej nie poprowadzisz auta
Laryngolog: kazał stanąć prosto, stopy obok siebie i wyciągnąć ręce przed siebie, później to samo stopa za stopą i to samo na jednej nodze. Później zaglądał do uszy i na koniec do wyciszonego pomieszczenia, słuchawki na uszy i pani puszcza dźwięki o różnych częstotliwościach i mówisz jeśli coś słyszysz - audiogram czy jakoś tak to się nazywa.
I taka moja rada jak robisz badania na kierowcę kat C to mów od razu że to na C+E - jeśli masz w planach od razu robić C+E, oszczędzisz czas i pieniądze
Popieram kolegę wyżej, jak robiłem badania na C/C+E prywatnie z własnej kieszenie to jakoś to szybciej szło, teraz na KW dostałem dofinansowanie z UP to więcej tych badań i takie bardziej szczegółowe
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
truckerares
Uprawnienia: B
|
Wysłany: 2014-03-03, 21:19
|
|
|
| Kategorie C+E zrobie chyba troszke pozniej, poniewaz mnie nie stac ;/ Psychotesty mam wypisane na kat C. Pani psycholog powiedziała mi, ze po zdaniu prawka bede musial wrocic do niej na nowe badania do wydania prawka. Powiedziała, ze da mi znizke na kolejne badanie. Zastanawia mnie czy Ona aby nie chce mnie naciagnac na kase? Bo z tego co wiem to badania do C robi sie tylko raz. |
|
|
|
 |
|
|
wsobol
Chauffeur
Tym śmigam: Volvo FH12 460KM + silo Feldbinder
Pracuję w firmie: eurobulk.dk
Uprawnienia: B; C; C+E; KW
Pomógł: 10 razy Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 407 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2014-03-04, 13:34
|
|
|
| truckerares napisał/a: | | Kategorie C+E zrobie chyba troszke pozniej, poniewaz mnie nie stac ;/ Psychotesty mam wypisane na kat C. Pani psycholog powiedziała mi, ze po zdaniu prawka bede musial wrocic do niej na nowe badania do wydania prawka. Powiedziała, ze da mi znizke na kolejne badanie. Zastanawia mnie czy Ona aby nie chce mnie naciagnac na kase? Bo z tego co wiem to badania do C robi sie tylko raz. |
Pani doktor miała na myśli, że jak zdasz egzamin na kat.C, to przyjdziesz jeszcze raz po badania na KW. Jak zdecydujesz się na C+E, to kolejne badania przed tobą. Dlatego szkoda, że jak poszedłeś na te badania, to odrazu nie poprosiłeś, żeby wystawili Ci do prawa jazdy na C i C+E razem na jednym blankiecie oraz drugi blankiet do KW. Miał byś wtedy wszystko za jednym zamachem. Idź spróbuj, może jeszcze da radę odkręcić i dopiszą Ci do zaświadczenia C+E i wystawią drugi blankiet na KW.
Poczytaj też w dziale "Kierowca zawodowy - wymagane dokumenty". Tam znajdziesz wiele informacji, np. tutaj lub tutaj |
|
|
|
 |
jiuer7845
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|