Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
badania na prawo jazdy
Autor Wiadomość
truckerares 

Uprawnienia: B
Wysłany: 2014-03-03, 13:14   badania na prawo jazdy

Witam, planuje zacząć kat. C. By uzyskać PKK muszę zrobić następujące badania: psychotechniczne, okulisty oraz laryngologa. Psychotechniczne już zrobiłem, lecz mam parę pytań co do okulisty i laryngologa. Mam wadę prawego oka -0,5 lecz nie nosze okularów, ponieważ nie przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodu itp. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda badanie okulistyczne, oraz czy Pani Doktor może przyczepić się do mojej wady. Chciałbym tez wiedzieć jak wygląda badanie u laryngologa.

Pozdrawiam

villa77 

Tym śmigam: MAN TGX
Pracuję w firmie: Transportowej
Uprawnienia: B,B+E,C,C+E,KW,KK,ADR+C,WW
Wysłany: 2014-03-03, 14:44   

truckerares, to zależy na jakiego "fachowca" trafisz. Badanie wzroku jest raczej standardowe. Odczytywanie liter lub cyfr z tablicy (prawe - lewe oko). Badanie na rozróżnianie podstawowych barw (słynne liczby w kółeczkach). Jeżeli lekarz zauważy wadę może pod aparatura stwierdzić Twoją wadę wzroku. Na zaświadczeniu wbije Ci kod 01.06 (okulary lub soczewki). Teraz PJ jest terminowe więc takie badanie jako zawodowego kierowcę czeka Cie co 5 lat.

Laryngolog zakłada Ci słuchawki na uszy, a w trakcie badania będziesz słyszał różnego rodzaju dźwięki o pewnej częstotliwości, na sygnał których musisz naciskać przycisk.

Zawsze jeśli badanie pójdzie nie po Twojej myśli (czytaj: wbity kod 01.06) możesz wyłożyć kolejne 120 zł i udać się do innego, "sprawdzonego" lekarza, który dziwnym trafem stwierdzi, że jednak masz doskonały wzrok. Pozdrawiam ;-)

P.S. Oczywiście nie popieram tego typu praktyk ale wiem z doświadczenia że chłopaki tak "kombinują". To jest Polska, tutaj nie ma słowa "nie da się" :-P

kubisz 

Uprawnienia: B, ADR, C, C+E, B+E, KW
Wysłany: 2014-03-03, 14:50   

truckerares napisał/a:
Witam, planuje zacząć kat. C. By uzyskać PKK muszę zrobić następujące badania: psychotechniczne, okulisty oraz laryngologa. Psychotechniczne już zrobiłem, lecz mam parę pytań co do okulisty i laryngologa. Mam wadę prawego oka -0,5 lecz nie nosze okularów, ponieważ nie przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodu itp. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda badanie okulistyczne, oraz czy Pani Doktor może przyczepić się do mojej wady. Chciałbym tez wiedzieć jak wygląda badanie u laryngologa.

Pozdrawiam

Witam
Dziś miałem badana na KW więc to pewnie nic nie różni się od badania na kat C.
U okulisty to na wstępie pytanie o urazy oczu, czy jakieś miałem, czy nosze okulary/szkła kontaktowe. Później ta tablic z cyferkami różnej wielkości, test na daltonizm, czyli coś jak to http://pastylka.pl/file/t...a-daltonizm.png
Później zakropienie kropelkami, 30 min czekania aż kropelki zaczną działać i zagląda ci do oka, po tych kropelkach troszkę źle widać, więc jeśli masz taką możliwość weź kogoś ze sobą jako kierowcę bo raczej nie poprowadzisz auta :-)
Laryngolog: kazał stanąć prosto, stopy obok siebie i wyciągnąć ręce przed siebie, później to samo stopa za stopą i to samo na jednej nodze. Później zaglądał do uszy i na koniec do wyciszonego pomieszczenia, słuchawki na uszy i pani puszcza dźwięki o różnych częstotliwościach i mówisz jeśli coś słyszysz - audiogram czy jakoś tak to się nazywa.

I taka moja rada jak robisz badania na kierowcę kat C to mów od razu że to na C+E - jeśli masz w planach od razu robić C+E, oszczędzisz czas i pieniądze

Popieram kolegę wyżej, jak robiłem badania na C/C+E prywatnie z własnej kieszenie to jakoś to szybciej szło, teraz na KW dostałem dofinansowanie z UP to więcej tych badań i takie bardziej szczegółowe ;-)

Pozdrawiam

truckerares 

Uprawnienia: B
Wysłany: 2014-03-03, 21:19   

Kategorie C+E zrobie chyba troszke pozniej, poniewaz mnie nie stac ;/ Psychotesty mam wypisane na kat C. Pani psycholog powiedziała mi, ze po zdaniu prawka bede musial wrocic do niej na nowe badania do wydania prawka. Powiedziała, ze da mi znizke na kolejne badanie. Zastanawia mnie czy Ona aby nie chce mnie naciagnac na kase? Bo z tego co wiem to badania do C robi sie tylko raz.

wsobol 
Chauffeur

Tym śmigam: Volvo FH12 460KM + silo Feldbinder
Pracuję w firmie: eurobulk.dk
Uprawnienia: B; C; C+E; KW
Wysłany: 2014-03-04, 13:34   

truckerares napisał/a:
Kategorie C+E zrobie chyba troszke pozniej, poniewaz mnie nie stac ;/ Psychotesty mam wypisane na kat C. Pani psycholog powiedziała mi, ze po zdaniu prawka bede musial wrocic do niej na nowe badania do wydania prawka. Powiedziała, ze da mi znizke na kolejne badanie. Zastanawia mnie czy Ona aby nie chce mnie naciagnac na kase? Bo z tego co wiem to badania do C robi sie tylko raz.

Pani doktor miała na myśli, że jak zdasz egzamin na kat.C, to przyjdziesz jeszcze raz po badania na KW. Jak zdecydujesz się na C+E, to kolejne badania przed tobą. Dlatego szkoda, że jak poszedłeś na te badania, to odrazu nie poprosiłeś, żeby wystawili Ci do prawa jazdy na C i C+E razem na jednym blankiecie oraz drugi blankiet do KW. Miał byś wtedy wszystko za jednym zamachem. Idź spróbuj, może jeszcze da radę odkręcić i dopiszą Ci do zaświadczenia C+E i wystawią drugi blankiet na KW.
Poczytaj też w dziale "Kierowca zawodowy - wymagane dokumenty". Tam znajdziesz wiele informacji, np. tutaj lub tutaj

jiuer7845

Wysłany: 2021-11-05, 03:58   

Travis Scott Jordan 1

Yeezy Shoes

Yeezy Supply

Air Jordans

Jordan 11s

Jordan 11

Jordans Shoes

Retro Jordans

Moncler Jackets

Nike Air Jordan