Wyszukiwarka:
|
Przystosowanie pojadu do ADR |
| Autor |
Wiadomość |
skibol83

Tym śmigam: Scania Streamline R450
Pracuję w firmie: ESPO
Uprawnienia: B,C,C+E, KW, KK, ADR, WOZKI, Cysterny
Pomógł: 6 razy Wiek: 43 Dołączył: 30 Cze 2013 Posty: 252 Skąd: Kolbuszowa
|
Wysłany: 2014-01-02, 20:05 Przystosowanie pojadu do ADR
|
|
|
Witam
Jak w temacie
Jak powinien być przystosowany pojazd ciężarowy do przewożenia ADR, jakie musi spełniać wymagania techniczne. Wiem na pewno o skrzynce ADR, tablicach i wyłączniku masy w kabinie i poza nią, musi spełniać jeszcze jakieś wymagania |
|
|
|
 |
|
|
Miś

Tym śmigam: Renault Premium 460dxi, 2013
Uprawnienia: CE,ADR
|
Wysłany: 2014-01-02, 20:44
|
|
|
Dodatkowym wymogiem jest co najmniej jedna gaśnica. Łączna ilość środka gaśniczego nie może być mniejsza niż 12kg a poszczególne gaśnice nie mogą mieć pojemności mniejszej niż 6kg. Wszystkie gaśnice powinny być wyposażone w plombę zaświadczającą o tym, że nie były używane, datę ważności i zgodność normy.
Środki gaśnicze do gaszenia pożarów kat. AB i C.
Grupa A- pożary ciał stałych pochodzenia organicznego przy spalaniu których występuje zjawisko żarzenia (drewno, papier, węgiel, słoma, siano, torf, itp.)
Grupa B- pożary cieczy palnych i substancji stałych topiących się w skutek ciepła powstałego podczas pożaru (benzyna, parafina, smoła, tłuszcze, oleje, naftalen)
Grupa CPożary gazów palnych (metan, etan, wodór, gaz miejski, itp.)
Piszesz ogólnie o skrzynce ADR ale jej zawartość jest regulowana tym jaki materiał przewozisz:
Dla wszystkich grup materiałów niebezpiecznych:
- klin
- dwa stojące znaki ostrzegawcze
- kamizelka ostrzegawcza dla każdego członka załogi
- latarka
- rękawice ochronne dla każdego członka załogi
- okulary ochronne
Wyposażenie dodatkowe:
- płyn do płukania oczu dla grup: od 3 do 9
- maska ucieczkowa dla każdego członka załogi grupy 2.3 oraz 6.1
- łopata dla grup 3, 4.1, 4.3, 8 i 9
- osłona otworów kanalizacyjnych dla grup 3, 4.1, 4.3, 8 i 9
- pojemnik z tworzywa sztucznego do zbierania małych wycieków dla grup 3, 4.1, 4.3, 8 i 9 |
|
|
|
 |
skibol83

|
Wysłany: 2014-01-02, 20:57
|
|
|
Chciałbym "przystosować" swojego MAN-a pod ADR tylko nie wiem czy to się opłaca i ma sens, żeby później się ktoś (inspekcja) nie czepiał że to złe tamto nie tak, jeżdżę z firanką więc tylko pod to by mnie interesowało, cysterny odpadają:
-Skrzynka ADR,
- 2 wyłączniki masy
- odpowiednie oznaczenie
- 2 gaśnice
Coś jeszcze obowiązkowego, do czego można by się było przyczepic? |
|
|
|
 |
MichalScania
Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
|
Wysłany: 2014-01-02, 21:36
|
|
|
| skibol jak to chcesz przygotować, nie rozumiem. Firma Ci nie zrobi pojazdu pod ADR tylko Ty musisz? Sorry za OFF, ale mnie to ciekawi. |
|
|
|
 |
|
|
skibol83

|
Wysłany: 2014-01-02, 21:59
|
|
|
| nie wozimy ADR, mam zrobiony kurs adr i chciałbym to wykorzystac z własnej inicjatywy dlatego chce się dowiedzieć jakie są stawiane wymagania adr dla pojazdów, czy to się "opłaca skórka za wyprawkę" żeby mi takie usprawnienia robić |
|
|
|
 |
raptile

Pracuję w firmie: ND POLSKA
Uprawnienia: BCE [ADR]
|
Wysłany: 2014-01-02, 22:23
|
|
|
| skibol83 napisał/a: | | wyłączniku masy w kabinie i poza nią |
Adr-y mozna wozić i bez tego, no chyba ze chodzi ci o cysterny |
|
|
|
 |
skibol83

|
Wysłany: 2014-01-02, 22:26
|
|
|
własnie dlatego się pytam, wszelkie przeróbki to są koszty |
|
|
|
 |
Piters
Piters
Tym śmigam: Iveco
Uprawnienia: B, C, C+E, KW, KK, ADR
|
Wysłany: 2014-01-09, 17:02
|
|
|
wiesz ale jak firma wozi adr... bierze wieksza kase... dlaczego to TY MASZ IM ROBIC DOBRZE ????
Pojdziesz na kurs (ostatnio robilem) to się wszystkiego dowiesz..... kupisz ksiazke w której wszystko jest jak w encyklopedii.... np. wcale nie potrzeba 2 wyłącznikow (chyba ze będziesz smigal cysterna) gasnice tak dwie.... ale ich kg zaleza od ciezaru pojazdu....
Odnosnie oznaczen pojazdu - .. przecież nie będzie kupowal za swoje tablic czy naklejek ....
ADR czasami "ulatwiaja" zycie bo można leciec w dni z zakazami jazdy.... ale tez zwiekszaja czestosc kontroli jak i wymagają zaplanowania trasy = zakaz jazdy przez niektóre tunele (w zaleznosci co się wiezie i jaki jest symbol tunelu)....
Jak dla mnie jeśli firma nie zadba o wyposazenie pojazdu pod adry no to sorry ale dla mnie jest patologia jeśli kierowca ma to za nich robic... takie jest moje zdanie...
Zreszta jak inicjatywa ma wyjść od Ciebie skoro oni musza mieć takie adr-owskie czy tez mieszane zlecenia transportu......
|
|
|
|
 |
|
|
greenhorn
Tym śmigam: MAN TGA XXL
Uprawnienia: A B BE C CE
|
Wysłany: 2014-03-06, 14:52
|
|
|
| Piters, a bierzesz pod uwagę, że w niektórych przypadkach "Ty" i "Oni" to może być to samo? :) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|