Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakończenie tacho a pauza
Autor Wiadomość
tofikowski 

Tym śmigam: MAN TGX 18.440
Uprawnienia: B, C, C+E, KW, KK
Wysłany: 2016-12-15, 17:08   Zakończenie tacho a pauza

Koledzy, mam taką sytuację ze krece pauze dobowa i dopiero po 3 godzinach tej pauzy wbilem zakończenie (ludzki błąd, zmęczenie, nie pomyslalem), stąd moje pytanie, czy mam liczyć 9-tke od faktycznego początku pauzy czy od zakończenia tacho?

LordTom83 

Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Wysłany: 2016-12-15, 22:13   

http://swiatkierowcow.pl/...poczecia-jazdy/

tofikowski 

Tym śmigam: MAN TGX 18.440
Uprawnienia: B, C, C+E, KW, KK
Wysłany: 2016-12-15, 22:39   

Wszystko jasne, dzięki i pozdrawiam :)

MichalScania 

Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
Wysłany: 2016-12-16, 20:55   

Po odpoczynku dobowym kierowca zobowiązany jest wpisać kod kraju rozpoczęcia pracy, nawet jeśli nie wyjmował karty kierowcy z tachografu. Po zakończeniu dnia pracy kierowca wpisuje kod kraju zakończenia pracy. Uwaga: czynność ta przerywa odpoczynek kierowcy – obsluga tachografu jest liczona jako praca.

Nie jest to prawda, żaden program do sczytywania kart nie pokaże tego jako wykroczenie tzn. na czerwono, pauza idzie od wbicia selektora na łóżko.

Karol_P88

Tym śmigam: Actros MP3
Wysłany: 2016-12-17, 17:14   

Na przyszłość zakończ tacho po pauzie i też będzie dobrze.

LordTom83 

Pracuję w firmie: Miratrans
Uprawnienia: A, B, C, E, KK, ADR
Wysłany: 2016-12-18, 18:45   

MichalScania napisał/a:
Po odpoczynku dobowym kierowca zobowiązany jest wpisać kod kraju rozpoczęcia pracy, nawet jeśli nie wyjmował karty kierowcy z tachografu. Po zakończeniu dnia pracy kierowca wpisuje kod kraju zakończenia pracy. Uwaga: czynność ta przerywa odpoczynek kierowcy – obsluga tachografu jest liczona jako praca.

Nie jest to prawda, żaden program do sczytywania kart nie pokaże tego jako wykroczenie tzn. na czerwono, pauza idzie od wbicia selektora na łóżko.

To ze pewnie i nie pokazuje to nie znaczy ze nie jest to wykroczeniem. Znaczniki zakonczenia i rozpoczecia sa bardzo dobrze widoczne w programie, poza tym wystarczy wydruk z tachografu danego dnia i widac wszystko czarno na bialym. Pauza jest liczona od zakonczenia do rozpoczecia i nic na to nie poradzisz. Kontrolujacemu program ma ulatwic interpretacje zapisow z karty, a reszta zalezy od samego kontrolujacego co chce zobaczyc. W Polsce maja to gdzies i nie zwracaja na to uwagi, ale na zachodzie jest inaczej, a w Hiszpanii...nawet przy ksiazkowym operowaniu tachografu zastanawiasz sie do czego sie dopieprzy.

Wracajac do tematu programu...to tylko "glupi" program. 2 lata temu podczas kontroli w Niemczech chcieli mnie ukarac za zbyt duzo pauz 9h bo im tak pokazal program. Byly przez caly tydzien pauzy 9h, ale jezdzilem w podwojnej obsadzie, a program rozpoznal mnie jako pojedyncza. Tepi policjanci nie potrafili zinterpretowac, ze skoro przez ostatnie 2 tyg mam pracy w granicach 20h, jazda, koperta, jazda itp. ze byla to 2-obsada. Tylko moj upor sklonil ich do tego ze skierowali sprawe do BAG. Tlumaczyli sie tym, ze PROGRAM pokazuje im bledy :) Oczywiscie BAG nie wystawilo mandatu do tej pory.

Kolejny przyklad, tym razem tachograf. Zrob sobie pauze, ale ponizej 45 minut. Nastepnie mlotki lub koperta lub jazda. Zakoncz tacho, zrob pauze dobowa, np 10:50 ... i co ci rano pokaze tachograf? Twoja pauza wynosi 10:50 + pauza poprzednia np. 23 min. W tym przypadku 11:13. Jakbys sobie nie zapisal kiedy zakonczyles tacho i nie policzyl kiedy wyjdzie ci 11h to mialbys np czwarta pauze 9h ...nieswiadomie.
Ostatnio zmieniony przez LordTom83 2016-12-18, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu