Wyszukiwarka:
Przesunięty przez: MichalScania 2012-09-12, 21:44 |
Opony |
| Autor |
Wiadomość |
Skiba
Tym śmigam: MAN TGL 12.240
Pracuję w firmie: A... nie będę dalej pisał:)
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KWP, KK, ADR
|
Wysłany: 2012-09-08, 20:26 Opony
|
|
|
Witam
Dzisiaj jadąc do domu moją Astrą widziałem jak wybucha opona w naczepie. Kierowca szybko się zatrzymał... Wyglądało to naprawdę nie ciekawie Czy jest jakaś możliwość aby stwierdzić czy dana opona kończy już swój żywot? Bo jak wiadomo wybuch przedniej to murowany wypadek. Może jest to temat nie przyjemny, ale czy macie z tym już jakieś doświadczenia??
Pozdrawiam
Adam |
|
|
|
 |
|
|
Nex
Tym śmigam: Patelnia
Uprawnienia: Karta rowerowa
|
Wysłany: 2012-09-08, 22:24
|
|
|
| Skiba napisał/a: | | Czy jest jakaś możliwość aby stwierdzić czy dana opona kończy już swój żywot? |
Jak widać już w niej druty to wiedz, że wystrzał zbliża się wielkimi krokami :)
| Skiba napisał/a: | | Bo jak wiadomo wybuch przedniej to murowany wypadek. |
Niekoniecznie... Kierowca w firmie której pracuje miał wystrzał na przedniej osi i udało mu się żelastwo jakoś utrzymać na drodze. Ucierpiało jedynie nadkole bo wystrzał wszystko porozrywał. |
|
|
|
 |
Destro91
|
Wysłany: 2012-09-09, 09:23
|
|
|
Zgodnie z polskimi przepisami głębokość bieżnika nie może być mniejsza niż 1,6mm. Jeśli masz już taką wartość, to musisz zmienić opony jak najszybciej. Natomiast często warto zmienić opony szybciej, ponieważ większość opon traci swoje właściwości w miarę zmniejszania się głębokości bieżnika. Nie jest to kwestia tylko skuteczności w odprowadzaniu wody, ale też ogólnej przyczepności, a w przypadku opon zimowych, skuteczności w jeździe po śniegu.
Jeden z czołowych producentów opon, firma Pirelli zaleca wymianę opon przy głębokości bieżnika 3mm w przypadku opony letniej i 4mm w przypadku opony zimowej.
Aby zapewnić możliwość wizualnego, czyli “na oko”, kontrolowania głębokości bieżnika, producenci
wymyślili wskaźniki zużycia. Są to wysokie na 1,6 mm (czyli tyle ile wynosi minimalna głębokość bieżnika)
zgrubienia w szczelinach na środku bieżnika.
Wystarczy tylko znaleźć te zgrubienia i sprawdzić, czy nie zrównały się z powierzchnią opony. Jeśli się
zrównały, to znaczy, że bieżnik ma głębokość 1,6mm, czyli trzeba opony wyrzucić.
 |
|
|
|
 |
mobil1994
mobil1994

Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
|
Wysłany: 2012-09-09, 16:24
|
|
|
Dokładnie poza tym jak koledzy wyżej piszą, przecież kontrolujesz opony, ich stan i jak wyglądają. Przy wystrzale opony ważne jest aby nie spanikować, mocno trzymać kierownicę i opanować samochód. Nie wiem ale gdzieś czytałem, żeby nie hamować gwałtownie, aby nie pogorszyć swojej sytuacji, tylko normalnie powoli. Poza tym, nowa też Ci może strzelić |
|
|
|
 |
|
|
Skiba
|
Wysłany: 2012-09-09, 18:24
|
|
|
| mobil1994 napisał/a: | Poza tym, nowa też Ci może strzelić |
No właśnie, pytając w miejscu gdzie robiłem kategorie C o Kwalifikacje wstępną, koleś mówił mi, że będę jeździł na symulatorze i można wtedy za dodatkową kasę właśnie poćwiczyć takie sytuacje np wybuch przedniej opony. Nie wiem czy to coś da, ale zawsze ma się jakieś wyobrażenie o tym jak reagować w takiej sytuacji. W WORD Piła egzaminator mówił mi, że nie długo wejdzie przepis o dodatkowym szkoleniu kierowców na specjalnym torze (poślizgi itd) takowy jest już budowany w Pile. Moim zdaniem bardzo dobry pomysł, bo przez 4 godziny szkolenia można się czegoś nauczyć |
|
|
|
 |
bobo82
vide cul fide

Tym śmigam: DAF xf
Pracuję w firmie: -------
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, kop-ład.
Wiek: 44 Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 261 Skąd: Słupca[PSL]
|
Wysłany: 2012-09-09, 18:45
|
|
|
| Destro91 napisał/a: | Aby zapewnić możliwość wizualnego, czyli “na oko”, kontrolowania głębokości bieżnika, producenci
wymyślili wskaźniki zużycia. Są to wysokie na 1,6 mm (czyli tyle ile wynosi minimalna głębokość bieżnika)
zgrubienia w szczelinach na środku bieżnika. |
Jest to wskaźnik TWI |
|
|
|
 |
mobil1994
mobil1994

Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
|
Wysłany: 2012-09-09, 19:19
|
|
|
Skiba, mówisz o płycie poślizgowej Taka jest jest w Opolu A dokładniej to jest ona chyba tam gdzie był Master Truck. |
|
|
|
 |
Skiba
|
Wysłany: 2012-09-09, 19:34
|
|
|
| mobil1994 napisał/a: | Skiba, mówisz o płycie poślizgowej Taka jest jest w Opolu A dokładniej to jest ona chyba tam gdzie był Master Truck. |
Tak to chyba się fachowo nazywa. |
|
|
|
 |
|
|
Destro91
|
Wysłany: 2012-09-09, 22:37
|
|
|
| mobil1994 napisał/a: | Dokładnie poza tym jak koledzy wyżej piszą, przecież kontrolujesz opony, ich stan i jak wyglądają. Przy wystrzale opony ważne jest aby nie spanikować, mocno trzymać kierownicę i opanować samochód. Nie wiem ale gdzieś czytałem, żeby nie hamować gwałtownie, aby nie pogorszyć swojej sytuacji, tylko normalnie powoli. Poza tym, nowa też Ci może strzelić |
Dokładnie jak mówisz :) najważniejsze żeby nie spanikować, opanować auto, i powoli wytracać prędkość bo może się to źle skończyć ;) co nowej opony nie słyszałem aby strzeliła. |
|
|
|
 |
Mała
Kierowniczka

Tym śmigam: MAN TGA 26.530 5STAR + tandem
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Sie 2012 Posty: 154 Skąd: Białobrzegi [WBR]
|
Wysłany: 2012-09-12, 19:27
|
|
|
Symulator to się nadaje.... :D Byłam i porównując z normalną jazdą to dwa różne światy.
Opona może wystrzelić np. po najechaniu na krawężnik, przy nawracaniu w miejscu.. Trzeba obserwować tak jak koledzy pisali - bieżnik, druty. Do tego wyrób sobie nawyk sprawdzania opon na każdej pauzie/załadunku/rozładunku. Sprawdź czy koła się nie grzeją, czy nic nie wbiło się w bieżnik (kamień, śróba, gwóźdź etc.).
Sama przeżyłam wystrzał na 3 osi w solówce, więc praktycznie nic się nie poczuło. Rozpoziomowało auto, trochę huku i tyle. Miałam dwie opcje - rozpięła mi się burta czyli "Oh sh...t - towar jabłko luzem" albo "Strzeliła opona - daj Boże żeby to"
[ Dodano: 2012-09-12, 19:28 ]
Znów nie mam przycisku edycji
Zapomniałam dodać o różnych nierównościach na oponie - tzw. jajka czy balony. To też wróży nam szybki strzał - i to nie w znaczeniu szybkiego kursu, raczej jego przeciwieństwo
i, do jasnej anielki, ŚRUBA ŚRUBA ŚRUBA, wybaczcie Ó! |
|
|
|
 |
MichalScania
Pracuję w firmie: podaję hasło: okoń !!!!
|
Wysłany: 2012-09-12, 21:43
|
|
|
| Temat kompletnie w złym dziale. Przenoszę. |
|
|
|
 |
jiuer7845
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|