Kontrola Policji w czasie pauzy weekendowej. |
Autor |
Wiadomość |
Cypisek
Tym śmigam: BMW, MAN TGA
Pracuję w firmie: Magnestravel
Uprawnienia: C, C+E, ADR
|
Wysłany: 2015-06-02, 10:46 Kontrola Policji w czasie pauzy weekendowej.
|
|
|
Czy kiedy wykonuję pauzę weekendową mogę zostać poddany kontroli policji jako kierowca?
Jako osoba prywatna powiedzmy że ok, nawywijałem dostałem mandat.
Ale to że policjant chciał odemnie dokumenty auta oraz naczepy i moje prawojazdy wydało mi się trochę dziwne.... Dobrze że dmuchać nie kazali
Czy takie zachowanie policji jest legalne? |
|
|
|
 |
|
theotx231
|
Wysłany: 2015-06-02, 14:30
|
|
|
A czemu by nie mogli skontrolować? Policja moze wszystko :D |
|
|
|
 |
Cypisek
|
Wysłany: 2015-06-02, 15:20
|
|
|
theotx231 napisał/a: | A czemu by nie mogli skontrolować? |
Np dlatego że wykonywałem pauzę weekendową którą mi przerwali. |
|
|
|
 |
adrevir
Uprawnienia: C+E, KW, ADR
Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 242 Skąd: WP
|
Wysłany: 2015-06-02, 17:34
|
|
|
Znaczy kazali Ci wyciagnac karte do sprawdzenia albo tarczke? |
|
|
|
 |
|
mobil1994
mobil1994

Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
|
Wysłany: 2015-06-02, 19:53
|
|
|
Ciekawe pytanie, jako że robię KW to przy spotkaniu z ITD się o to zapytam, innych użytkowników proszę o wypowiedzi, jak uważacie Przecież pauza to czas dla kierowcy, który może przeznaczyć na swoje cele. Policja albo np. ITD przerywa Ci ten czas który możesz dowolnie wykorzystać. |
|
|
|
 |
pafnuc518
pafnuc518
Tym śmigam: DAF
Uprawnienia: b,c+e
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 21 Lut 2014 Posty: 194 Skąd: Lubelskie
|
Wysłany: 2015-06-02, 20:05
|
|
|
bo to wszystko to absurd ..podczas pauzy np. nie mozesz zrobić wydruku czy wyjąć karty bo to jest praca wiec przerywasz pauze ale jak policje kaza Ci przygotować dokumenty i trzepią godzine to już ok |
|
|
|
 |
DawidR
Pracuję w firmie: IKEA
Uprawnienia: B,B+E,C,C+E i KW
Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2015 Posty: 141 Skąd: Zbąszyń
|
Wysłany: 2015-06-04, 09:15
|
|
|
A dlaczego niby Policja nie może skontrolować podczas pauzy? A gdy idziesz sobie miastem chodnikiem Policja może cie tak poprostu wylegitymować mimo tego że sobie poprostu szedłeś?
Oczywiście że tak. To jest ich praca. Ale mówiąc o pauzie też mogą cię skontrolować. Dobrze, stoisz na pauzie. Ale skąd oni mogą wiedzieć czy np. 2 godz temu wypiłeś ostatniego 4paka a chwile temu byłeś przejechac sie po następnego? Albo masz niesprawne lub przeładowane auto i jutro zamierzasz z tym wyjechać na droge? Albo nawet nie masz prawka.... Może jesteś poszukiwany? Możliwości jest mnóstwo...
Jeśli sie nie ma nic do ukrycia to z jakich powodów jest obawa przed taką kontrolą? |
|
|
|
 |
Cypisek
|
Wysłany: 2015-06-04, 11:22
|
|
|
DawidR napisał/a: | jutro zamierzasz z tym wyjechać na droge? Albo nawet nie masz prawka... |
To niech przyjadą jak będę startował : ]
DawidR napisał/a: | Może jesteś poszukiwany? |
Jak najbardziej
Ale dlaczego policjanci zrobili mi kontrolę kiedy wykonywałem weekendową pauzę, podnieśli mi ciśnienie na kolejne 2 dni. Zamiast odpoczywać od tej ......... pracy.
Siedzisz w domu ktoś dzwoni do drzwi. Otwierasz a tu panowie mundurowi wzywają cię pod auto bo będą kontrolować czy masz przegląd czy nie |
|
|
|
 |
|
DawidR
|
Wysłany: 2015-06-05, 19:04
|
|
|
Nie myl h*** z palcem :)
jesli odbywasz weekendową pauzę to oznacza że cały czas jesteś w pracy tyle że akurat masz w niej przerwe co nie oznacza że w tym momencie nie mogą poprostu cie skontrolować. Tak pozatym jesli nie masz nic do ukrycia, wszystko jest si to dlaczego nadal jestes tak negatywnie do tego nastawiony? Dlaczego ci podnieśli ciśnienie przy ostatniej kontroli? |
|
|
|
 |
Diabolique

Tym śmigam: Volvo FH16 Honda / Accord V 2.0i
Uprawnienia: CE,KW,KK,II WJO.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Lip 2013 Posty: 230 Skąd: Blok Wschodni
|
Wysłany: 2015-06-06, 11:17
|
|
|
@DawidR dziwisz się?
pauza jest dla ciebie, a nie dla policji zeby mogli kontrolować. bo akurat stoisz i jestes pod ręką. pogrzebią, pogrzebią może coś znajdą i już będą do przodu ze statystykami ;] taka mentalność.
btw. jesteś w pracy, ale masz pauze. więc pracy nie wykonujesz. cokolwiek związanego z pracą nie powinno zajmować czasu przeznaczonego na pauze. |
|
|
|
 |
Dawid90
Uprawnienia: C+E, KK, KW, ADR+ Cysterny
|
Wysłany: 2015-06-06, 14:33
|
|
|
[quote="DawidR"]A dlaczego niby Policja nie może skontrolować podczas pauzy? A gdy idziesz sobie miastem chodnikiem Policja może cie tak poprostu wylegitymować mimo tego że sobie poprostu szedłeś?
Oczywiście że tak. To jest ich praca.
Podstawa prawna wylegitymowania ? Nie mogą przerwać pauzy, A jak by już przerwali. Właczam młotki art12/561. i niech podbijają pieczątke jeszcze zanim rozpoczną kontrole. |
|
|
|
 |
DawidR
|
Wysłany: 2015-06-06, 16:20
|
|
|
Tak, macie oboje racje, teraz dopiero zczaiłem że sie myle.Sorry. Nie mogą skontrolować podczas pauzy bo nie ma takiej podstawy prawnej. Muszą mieć konkretne uzasadnienie. |
|
|
|
 |
|
jiuer7845
|
|
|
|
 |
|