Wyszukiwarka:
Przeprawa promowa Calais - Dover |
Autor |
Wiadomość |
speed_cars
|
Wysłany: 2014-07-19, 17:36 Przeprawa promowa Calais - Dover
|
|
|
Pomiędzy Calais a Dover mamy przeprawę promową. W związku z tym, mam pytanie, jak wygląda przeprawa na promie oraz pod kanałem czyli pociągiem ? Z tego co mi wiadomo, to mogą być kontrole Francuskich służb, przed wjazdem na prom. Czy przed wjazdem oni ważą zestaw ? Jeżeli pracodawca bookuje mi bilet, to gdzie mogę w porcie odebrać ? |
|
|
|
 |
|
AnnaR
Pracuję w firmie: Promy24.com
|
Wysłany: 2014-07-25, 10:58
|
|
|
Przed wjazdem na prom zdarzają się kontrole służb francuskich, które szukają nielegalnych imigrantów dostających się do pojazdów zmierzających do GB.
Z naszych doświadczeń wiemy, że przed wjazdem pojazdy we Francji nie są przeważnie ważone, dane dotyczące wagi są spisywane z CMRki; co innego na powrocie z Dover, gdzie pojazdy są już rzeczywiście ważone.
Co do obioru biletu – należy podjechać do odpowiedniej bramki check-in oznaczonego armatora, u którego masz zrobioną rezerwację i tam odbiera się od razu bilet.
Mam nadzieję, że te informacje okażą się pomocne. |
|
|
|
 |
speed_cars
|
Wysłany: 2014-08-04, 14:24
|
|
|
Dziękuję za informacje |
|
|
|
 |
Federico
Uprawnienia: B C CE
|
Wysłany: 2014-08-04, 22:11
|
|
|
Ja podpowiem, że jeżeli jedzie się od Belgii to lepiej nie zatrzymywać się we Francji i jechać na strzała do portu ze względu na nielegalnych. Mają w okolicach Calais obozowiska, włażą na stacji blisko portu, włażą do naczep w ruchu kiedy jadzie się powoli, a to co czasami dzieje się na parkingu przed promami tzw. plaży przechodzi ludzkie pojęcie. Byłem we wtorek to jednemu gościowi wyjęli 5 z ładunku, a innemu 3 z osi. Jak wjedziesz na port to najpierw skierują cię na kontrolę - wjeżdżasz do hangaru i sprawdzają auto urządzeniem wykrywającym bicie serca i jeżeli masz paleciary to musisz otworzyć, samemu warto popatrzeć po osiach. Co do odbioru biletu to jak w odpowiedzi wyżej, dajesz booking, CMR i dowód, dostajesz bilet.mi, reszta jak wszędzie. W Dover na wjeździe na doki są wagi (ciasnawe, trzeba uważać żeby nie przeszorować lusterkiem), wydruk trzeba dać w okienku razem z papierami. |
|
|
|
 |
|
Krzycho
Uprawnienia: A,B,C,C+E,KW,ADR+Cysterny
|
Wysłany: 2014-08-16, 13:44
|
|
|
Ja mam pytanie,od którego punktu zaczyna się problem jeśli znajdą u mnie mudżyna ? Od hangaru,od Brytyjskiej kontroli celnej,od momentu w którym pies coś wyczuje jak stoję w lanach czy od momentu w którym zjadę na teren UK ? Pytam ponieważ na hangar nie zawsze kierują tylko każą jechać od razu wgłąb portu.Staram się sprawdzać auto uważnie i nie zatrzymywać wgl od Belgii :) ale ciekawi mnie jak to jest z prawnego punktu widzenia.
Btw,uważaj jeśli staniesz w korku do Calais,patrz w lusterka czy nie wyłażą z krzaków przy autostradzie i nie dobierają Ci się do naczepy :D
Ale za to już w porcie pracuje taka ładna dziewczyna z kwiatami wpiętymi we włosy,chyba się zakochałem :) |
|
|
|
 |
AnnaR
|
Wysłany: 2014-08-18, 14:45
|
|
|
Raczej łapią w Dover a nie Calais.
Co do metod łapania, przeróżne, generalnie są wyczuleni na wszystkie auta
Jak to robią: nawet skaczą z wiaduktów a wcześniej osobówka podjeżdża i sztucznie zwalnia przed ciągnikiem.
[ Dodano: 2014-08-18, 15:24 ]
Z prawnego punktu widzenia: Należy zawsze wypełnić checklistę. Jeżeli nie masz jej wypełnionej służby na pewno dokładniej sprawdzą Twój samochód. Jeżeli masz wypełnioną checklistę a pomimo tego służby znajdą u Ciebie imigranta masz podstawy do obrony. Ważne jest żeby realnie wykonać checklistę, ponieważ te procedury zostały stworzone aby uniknąć takich sytuacji.
Takie listy są rozdawane przez służby celne, możesz je ściągnąć z internetu, np. tutaj: uploads.promy24.com/uploads/oryginal/6/dff299d2_Lista_kontrolona.doc?date=1408367845 |
|
|
|
 |
Kris_M_PL
Pracuję w firmie: UPS, działalnośc własna
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E
Wiek: 41 Dołączył: 03 Sie 2014 Posty: 19 Skąd: Polska, Śląsk
|
Wysłany: 2014-09-05, 23:25
|
|
|
AnnaR, obawiam się, że podany przez ciebie link odsyła w czeluść internetu. Jest szansa na poprawny link? |
|
|
|
 |
AnnaR
|
Wysłany: 2014-09-09, 06:25
|
|
|
Link działa, to jest tylko zapisany na serwerze dokument. Jak skopiujesz link do przeglądarki to ściągnie Ci się dokument w Wordzie. |
|
|
|
 |
|
Andrzej_88
Uprawnienia: A,B,C,D,E, ADR + cysterny
|
Wysłany: 2014-10-02, 12:37
|
|
|
Kod: | uploads.promy24.com/uploads/oryginal/6/dff299d2_Lista_kontrolona.doc?date=1408367845 |
|
|
|
|
 |
yogi
Tym śmigam: Wsiekłymi Furaczami ;)
Pracuję w firmie: To tu to tam :)
Uprawnienia: B,C,D,E KW, KK
|
Wysłany: 2015-07-03, 05:23
|
|
|
Witam, jechał ktoś może w ostatnich dniach z Dover do Calais?
Chodzi mi czy dalej jest tam taki młyn ze względu na strajki?
Albo jak najlepiej wydostać się z Anglii? |
|
|
|
 |
jiuer7845
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg |
|