Wyszukiwarka:

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakaz wyprzedzania na autostradach
Autor Wiadomość
Iron.Falcon 
Brummi Fahrer

Tym śmigam: Stralis 460
Pracuję w firmie: Reiffeisen
Uprawnienia: AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, BE, C1E, CE, T
  Wysłany: 2013-02-26, 14:55   Zakaz wyprzedzania na autostradach

Robert Dowhan, lubuski senator PO, często korzysta z autostrad. Nie ukrywa, że denerwuje go widok ciężarówki wyprzedzającej inną ciężarówkę. Zwykle taki manewr trwa kilka minut. - Co my możemy takiemu zrobić? Jedynie zatrąbić, a to zazwyczaj przynosi odwrotny skutek - tłumaczy senator. Trąbił pewnie nieraz, aż wpadł na pomysł, by spróbować zmienić prawo o ruchu drogowym.

- Denerwują i wkurzają owszem, ale czy to nie jest przede wszystkim zaprzeczenie autostrady, kiedy kilometrami czy minutami auto wyprzedza drugie auto różnicą np. 1 km? I jeszcze musimy za to zapłacić, bo większość autostrad przecież jest płatnych. Każdy z użytkowników zrozumiałby to, gdyby kierowcy ciężarówek robili to z głową, szybko i nie blokowali jadących za nimi aut. A zazwyczaj jest odwrotnie.

Senator poinformował, że na ostatnim posiedzeniu Senatu złożył wniosek o wprowadzenie zakazu wyprzedzania ciężarówek o masie przekraczającej 3,5 tony przez takie same pojazdy. Podobnie jak senator myśli wielu kierowców osobówek.

Kierowcom ciężarówek pomysł Dowhana nie przypadł do gustu. - To jest chore - nie ukrywa oburzenia Piotr Kuras, kierowca ciężarówki z pięcioletnim stażem. - Jeżeli przede mną jedzie ciężarówka z 20 tonami na pace, i jedzie 80 km/h, a ja sam wiozę akurat 5 ton, to dlaczego mam jej nie wyprzedzić? - pyta. Domyśla się także, skąd biorą się pomysły o zakazie wyprzedzania ciężarówek przez ciężarówki. - Wiem, że kierowcy osobówek wściekają się, bo takie wyprzedzanie trwa chwilę. Proszę jednak nas zrozumieć. Czy ja za wolniej jadącą ciężarówką mam się wlec autostradą np. całe 300 km z Wrocławia do Krakowa? - mówi. Dodaje, że najlepszym pomysłem byłyby trzy pasy na autostradach.

- Jeżeli taki zakaz nie obowiązuje nigdzie w Europie, a z tego co wiem, nie obowiązuje, to byłaby to dziwaczna sprawa. Parlamentarzyści rządzącej partii powinni przyjrzeć się kulawej ustawie o kierowcach, a nie wymyślać sobie takie problemy, jak wyprzedzanie ciężarówek - uważa szef jednej ze szkół prawa jazdy.

Wątpliwości ma także Jarosław Tchorowski, naczelnik zielonogórskiej drogówki. - Jeżeli spojrzymy na kwestie bezpieczeństwa, to wydaje się to dobrym pomysłem. Z drugiej strony wprowadzenie go w życie może spowodować, że prawym pasem będzie się ciągnął sznur ciężarówek. Warto też pamiętać, że wyprzedzanie na autostradzie jest bezpieczniejszym manewrem niż choćby wyprzedzanie na odcinku Zielona Góra - Sulechów. Najlepszym rozwiązaniem byłyby oczywiście autostrady trzypasmowe. Wtedy ciężarówki mogłyby się spokojnie wyprzedzać, natomiast kierowcy osobówek mogliby ich wyprzedzać trzecim pasem - wyjaśnia.

Czy pomysł senatora Dowhana jest nierealny? Pod koniec stycznia na dolnośląskim odcinku autostrady A4 pomiędzy Wrocławiem a Krzywą wprowadzono pięć odcinków, na których obowiązuje zakaz wyprzedzania przez ciężarówki. Długość zakazu wyniesie łącznie 35 km.

Na odcinku Legnickie Pole - Krzywa obecnie obowiązują zakazy wyprzedzania na wzniesieniach. Zakaz jest czasowy, tylko zimą, ale zmienią się na całoroczne.

- Powodem zmian jest zminimalizowanie wypadków z udziałem pojazdów ciężarowych i zwiększenie płynności ruchu - tłumaczy Michał Nowakowski, rzecznik GDDKiA we Wrocławiu. Całkowity zakaz wyprzedzania raczej wydaje się niemożliwy, natomiast takie ograniczenia, jak w Dolnośląskim wydają się kwestią czasu.

[ Dodano: 2013-02-26, 14:56 ]
Cytat:
Nie ukrywa, że denerwuje go widok ciężarówki wyprzedzającej inną ciężarówkę.

mnie denerwuje widok ex teściowej - usunąć !!!

tytus_pullo 

Tym śmigam: Mercedes-Actros 4140 8x8
Wysłany: 2013-02-26, 15:08   

w niektorych krajach takich jak Belgia na przyklad zakaz wyprzedzania przez samochody ciezarowe obowiazuje przez caly dzien, do ktorejs tam godziny, niewiem co prawda jakie to ma przelozenie na poprawe bezpieczenstwa, ale jak znam zycie zrobia wszystko by utrudnic robote inny, wiez bardzo mozliwe ze i u nas cos takiego wprowadza.
Ps. moze jak zaczne wiecej pisac to nie bedzie parcia na usuwanie niewinnych userow ;)
pozdrawiam

Iron.Falcon 
Brummi Fahrer

Wysłany: 2013-02-26, 15:22   

U szkopa "odcinkowo" na autobahn'ach też są zakazy.... ale podyktowane czysto względami bezpieczeństwa i jest w danych miejscach konkretny ku temu powód kwestia jasna i zrozumiała dla mnie.... jednak rzucanie pomysłu pod obrady bo kolesia to denerwuje ?!?! mnie też wiele rzeczy denerwuje... np. głupie żarty na forach internetowych ;-) pozdro. tytus.

raptile 

Pracuję w firmie: ND POLSKA
Uprawnienia: BCE [ADR]
Wysłany: 2013-02-26, 15:29   

Jednemu (P)osłowi coś się nie podoba to odrazu chce prawo zmieniać i robić zakazy, co za chory kraj. Mnie też wkurza te bydło na wiejskiej które nagrody sobie przeznacza z moich podatków, ale nic nie mogę zrobić i musze z tym żyć :roll:

Ciuss 

Tym śmigam: Premium 410, TGX360 Scania R 440 VI 410+LOHR
Uprawnienia: B,C+E,KW,KK
Wysłany: 2013-02-26, 19:30   

raptile napisał/a:
Jednemu (P)osłowi coś się nie podoba to odrazu chce prawo zmieniać i robić zakazy, co za chory kraj. Mnie też wkurza te bydło na wiejskiej które nagrody sobie przeznacza z moich podatków, ale nic nie mogę zrobić i musze z tym żyć :roll:

Możesz chodź na wybory.

raptile 

Pracuję w firmie: ND POLSKA
Uprawnienia: BCE [ADR]
Wysłany: 2013-02-26, 21:55   

Ciuss napisał/a:
Możesz chodź na wybory.

Chodzę, ale co to da? Na kogo by się nie glosowało to i tak będą kraść bo cudze pieniądze wydaje się najłatwiej

Iron.Falcon 
Brummi Fahrer

Wysłany: 2013-02-26, 22:02   

nie koniecznie... ale trzymajmy politykę z dala od forum bo będą kłótnie ;-)

bobo82 
vide cul fide

Tym śmigam: DAF xf
Pracuję w firmie: -------
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, kop-ład.
Wysłany: 2013-02-26, 22:34   

Iron.Falcon napisał/a:
nie koniecznie... ale trzymajmy politykę z dala od forum bo będą kłótnie ;-)

polać mu bo dobrze pisze :mrgreen:

NemesiS 
Odpoczywam ;)

Tym śmigam: Opel Omega 2,5 v6 olny bryna
Uprawnienia: B.C+Ekw ,D+Ekw
Staż / Doświadczenie: 10 lat Autokary
Wysłany: 2013-02-27, 06:15   

hehehe Rozbroił mnie ten cytat u góry ;)
Kolesia denerwują wyprzedzajcie sie przez 10 minut ciężarówki, bo idiota nie wie ze maja kagańce:) jego tok myślenia to kierowcy TIR-ów robią to na złość osobówką! Wysłać go na pełne KW niech przegląda dział związany z zachowaniem kierowcy podczas jazdy do znudzenia !!!

Dadzą ograniczenia wyprzedzania a następnym krokiem będzie wypuszczenie na te autostrady nieoznakowanych ciągników ITD , których zadaniem będzie jeżdżenie w kółko z prędkością maxymalna 60km/h co by się bezpieczeństwo zwiększyło !!!

Jedzie ciągnik ITD a za nim sznur Trucków ze wściekłymi kierowcami !!!

OLNY POLAND!!!

bobo82 
vide cul fide

Wysłany: 2013-02-27, 13:40   

NemesiS napisał/a:
Dadzą ograniczenia wyprzedzania a następnym krokiem będzie wypuszczenie na te autostrady nieoznakowanych ciągników ITD , których zadaniem będzie jeżdżenie w kółko z prędkością maxymalna 60km/h co by się bezpieczeństwo zwiększyło !!!

Jedzie ciągnik ITD a za nim sznur Trucków ze wściekłymi kierowcami !!!

Co będzie wyglądało mniej więcej tak;

krakus208 
krakus208

Uprawnienia: B,C,B+E,C+E, KW, KK, HDS.
Wysłany: 2013-02-27, 16:24   Re: Zakaz wyprzedzania na autostradach

Iron.Falcon napisał/a:
Robert Dowhan, lubuski senator PO, często korzysta z autostrad. Nie ukrywa, że denerwuje go widok ciężarówki wyprzedzającej inną ciężarówkę. Zwykle taki manewr trwa kilka minut. - Co my możemy takiemu zrobić? Jedynie zatrąbić, a to zazwyczaj przynosi odwrotny skutek - tłumaczy senator. Trąbił pewnie nieraz, aż wpadł na pomysł, by spróbować zmienić prawo o ruchu drogowym.

- Denerwują i wkurzają owszem, ale czy to nie jest przede wszystkim zaprzeczenie autostrady, kiedy kilometrami czy minutami auto wyprzedza drugie auto różnicą np. 1 km? I jeszcze musimy za to zapłacić, bo większość autostrad przecież jest płatnych. Każdy z użytkowników zrozumiałby to, gdyby kierowcy ciężarówek robili to z głową, szybko i nie blokowali jadących za nimi aut. A zazwyczaj jest odwrotnie.

Senator poinformował, że na ostatnim posiedzeniu Senatu złożył wniosek o wprowadzenie zakazu wyprzedzania ciężarówek o masie przekraczającej 3,5 tony przez takie same pojazdy. Podobnie jak senator myśli wielu kierowców osobówek.

Kierowcom ciężarówek pomysł Dowhana nie przypadł do gustu. - To jest chore - nie ukrywa oburzenia Piotr Kuras, kierowca ciężarówki z pięcioletnim stażem. - Jeżeli przede mną jedzie ciężarówka z 20 tonami na pace, i jedzie 80 km/h, a ja sam wiozę akurat 5 ton, to dlaczego mam jej nie wyprzedzić? - pyta. Domyśla się także, skąd biorą się pomysły o zakazie wyprzedzania ciężarówek przez ciężarówki. - Wiem, że kierowcy osobówek wściekają się, bo takie wyprzedzanie trwa chwilę. Proszę jednak nas zrozumieć. Czy ja za wolniej jadącą ciężarówką mam się wlec autostradą np. całe 300 km z Wrocławia do Krakowa? - mówi. Dodaje, że najlepszym pomysłem byłyby trzy pasy na autostradach.

- Jeżeli taki zakaz nie obowiązuje nigdzie w Europie, a z tego co wiem, nie obowiązuje, to byłaby to dziwaczna sprawa. Parlamentarzyści rządzącej partii powinni przyjrzeć się kulawej ustawie o kierowcach, a nie wymyślać sobie takie problemy, jak wyprzedzanie ciężarówek - uważa szef jednej ze szkół prawa jazdy.

Wątpliwości ma także Jarosław Tchorowski, naczelnik zielonogórskiej drogówki. - Jeżeli spojrzymy na kwestie bezpieczeństwa, to wydaje się to dobrym pomysłem. Z drugiej strony wprowadzenie go w życie może spowodować, że prawym pasem będzie się ciągnął sznur ciężarówek. Warto też pamiętać, że wyprzedzanie na autostradzie jest bezpieczniejszym manewrem niż choćby wyprzedzanie na odcinku Zielona Góra - Sulechów. Najlepszym rozwiązaniem byłyby oczywiście autostrady trzypasmowe. Wtedy ciężarówki mogłyby się spokojnie wyprzedzać, natomiast kierowcy osobówek mogliby ich wyprzedzać trzecim pasem - wyjaśnia.

Czy pomysł senatora Dowhana jest nierealny? Pod koniec stycznia na dolnośląskim odcinku autostrady A4 pomiędzy Wrocławiem a Krzywą wprowadzono pięć odcinków, na których obowiązuje zakaz wyprzedzania przez ciężarówki. Długość zakazu wyniesie łącznie 35 km.

Na odcinku Legnickie Pole - Krzywa obecnie obowiązują zakazy wyprzedzania na wzniesieniach. Zakaz jest czasowy, tylko zimą, ale zmienią się na całoroczne.

- Powodem zmian jest zminimalizowanie wypadków z udziałem pojazdów ciężarowych i zwiększenie płynności ruchu - tłumaczy Michał Nowakowski, rzecznik GDDKiA we Wrocławiu. Całkowity zakaz wyprzedzania raczej wydaje się niemożliwy, natomiast takie ograniczenia, jak w Dolnośląskim wydają się kwestią czasu.

Obrazek

[ Dodano: 2013-02-26, 14:56 ]
Cytat:
Nie ukrywa, że denerwuje go widok ciężarówki wyprzedzającej inną ciężarówkę.

mnie denerwuje widok ex teściowej - usunąć !!!

To niech pan Senator czy inny wariat zamiast zwijać kasę zostawia i zrobią autostrady 3 pasmowe a nie 2 i wtedy będzie rozwiązanie i każdy będzie zadowolony a nie tylko liczy na swoje zadowolenie a o kierowcach nie myśli.

tytus_pullo 

Tym śmigam: Mercedes-Actros 4140 8x8
Wysłany: 2013-02-28, 01:10   

kolego Krakus208 a Ty przypdkiem nie za wiele od Nich wymagasz???

mobil1994 
mobil1994

Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
Wysłany: 2013-02-28, 18:41   

Spójrzy na to z innej strony. Gdyby wyprzedające się cieżarówki ze sobą współgrały? Gdyby ten który jest wyprzedzany, odpuścił, takowy manewr trwał by zdecydowanie krócej. Ja nie chcę być tutaj zmieszany z błotem, bo pewnie wiele kierowców właśnie tak robi, odpuszcza. Lecz wielu pewnie i nie dlatego nie raz, wyprzedzanie musi sporo trwać, skoro jedzie się szybciej o 1 km/h ;-)

bobo82 
vide cul fide

Wysłany: 2013-03-01, 11:56   

Ja staram się odpuszczać, ale to tez zależy od sytuacji :) :roll:

Truckmaniac 

Tym śmigam: DAF 105 XF 460 SSC
Wysłany: 2013-03-01, 13:31   

Konsekwencją wprowadzenie będzie jeszcze gorsza sytuacja od obecnej. Na prawym pasię będzie poruszał się dłuuuuugi sznur ciężarówek z prędkością oscylującą pomiędzy 60 a 70 km/h, a z kolei na lewym pasie będzie jechał sznur osobówek z podobną prędkością, bo przecież zawsze znajdzie się ktoś, komu się akurat nie spieszy.
Przerabialiśmy to we Włoszech na 3 pasmowej A4 i na odcinkach, gdzi nigdy wcześniej korków nie było, zaczęły się one tworzyć codziennie, odkąd wprowadzono zakaz. Na szczęście został już zniesiony.
Kto jeżdzi do Włoch Autostradą del Brennero (A22) to wie, do czego prowadzą takie akcje.

Odpowiedz do tematu