Wyszukiwarka:
 




Poprzedni temat «» Następny temat
Zasilanie radia
Autor Wiadomość
TIRcenter 
TIRcenter


Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 103
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2012-08-02, 08:16   Zasilanie radia

Swoje CB radio możemy podłączyć na różne sposoby.

1* pod gniazdko zapalniczki. Wystarczy zalutować odpowiedni wtyk na kablu zasilającym i gotowe.

2* pod akumulator. Kabel zasilający podłączamy bezpośrednio pod akumulator. Plus do plusa, minus do minusa.

3* pod zapłon. W tym przypadku CB radio będzie się włączać przy przekręceniu kluczyka.
 
     
mobil1994 
mobil1994


Tym śmigam: VW Polo IV
Uprawnienia: B, B+E, C, C+E, KW, KK
Pomógł: 30 razy
Wiek: 26
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 1166
Wysłany: 2012-08-02, 09:30   Re: Zasilanie radia

TIRcenter napisał/a:

3* pod zapłon. W tym przypadku CB radio będzie się włączać przy przekręceniu kluczyka.


Możesz powiedzieć z grubsza jak to się podłącza :?: Kable pod stacyjkę :?:
_________________
Mieć przed sobą 1500 kilometrów, za sobą 40 ton, a pod sobą 600 Koni Mechanicznych ! To marzenie każdego młodego kierowcy! Nie próbuj mnie od tego odwieźć. Chcę i zostanę kierowcą wielkiego zestawu
 
     
TIRcenter 
TIRcenter


Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 103
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2012-08-02, 09:37   

Tak, pod kostkę stacyjki.
_________________

 
     
marcino101993 
młody gniewny...


Tym śmigam: MAN TGL 8.210
Pracuję w firmie: Syn :D
Wiek: 27
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 11
Skąd: Radomsko [ERA]
Wysłany: 2012-08-02, 12:07   

Chyba najlepszym sposobem jest podłączenie CB radia bezpośrednio pod akumulator. Wtedy można wyeliminować zakłócenia z instalacji elektrycznej pojazdu.
_________________

 
 
     
Markulus
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-02, 21:25   

truckmaniac napisał/a:
Dokładnie. POd warunkiem użycia porządnego, ekranowanego kabla.
Ekranowany kabel do zasilania :?: :?: :shock:
Antenowy to rozumiem. :-P
 
     
Markulus
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-02, 22:53   

truckmaniac, To rozumien , ale tu nie forum o cb.
Nawet ja mimo iż tyle w tym cb siedzę myślałem że pomyliły Ci się kable.
Stąd nieporozumienie. :mrgreen:
 
     
MariuszR420 
EP55185


Tym śmigam: SCANIA R420
Uprawnienia: ABCDE
Wiek: 49
Dołączył: 03 Sie 2012
Posty: 34
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 2012-08-15, 10:29   

Pamiętać należy, że większość CB zasilana jest napięciem 12V
_________________

 
     
Markulus
[Usunięty]

Wysłany: 2012-08-16, 21:37   

truckmaniac napisał/a:
Większość CB jest zasilana napięciem 13,8V
od 11 do 14 , tak możesz mieć w gniazdku zapalniczki i tak będzie CB "szło" Mniej to lipa - za mało mocy , a więcej może zadymić. :mrgreen: :-P
 
     
jarząbek019

Uprawnienia: B
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-09-14, 20:30   

marcino101993 napisał/a:
hyba najlepszym sposobem jest podłączenie CB radia bezpośrednio pod akumulator.
Hm ciągnąc kable przez całą kabinę? Najprostszym sposobem jest podpięcie się pod wiązkę od rada (muzycznego) zasilane jest z 12V i na 100% znajdziesz tam stałego + i plusa po stacyjce.
 
     
Markulus
[Usunięty]

Wysłany: 2012-09-15, 18:36   

jarząbek019 napisał/a:
zasilane jest z 12V
i tu się mylisz.
Podłączałem tak jedno , i też się zdziwiłem. :shock:
 
     
Andrzej_88 

Uprawnienia: A,B,C,D,E, ADR + cysterny
Pomógł: 6 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Lis 2012
Posty: 706
Wysłany: 2012-11-07, 20:58   

jarząbek019 napisał/a:
marcino101993 napisał/a:
hyba najlepszym sposobem jest podłączenie CB radia bezpośrednio pod akumulator.
Hm ciągnąc kable przez całą kabinę? Najprostszym sposobem jest podpięcie się pod wiązkę od rada (muzycznego) zasilane jest z 12V i na 100% znajdziesz tam stałego + i plusa po stacyjce.


Dokładnie. Nie powinno być żadnych zakłóceń. Jeśli one wystąpią, to wtedy będziemy się martwić. Jeśli zakupiłeś radiotelefon, to podłącz go pod zasilanie od radia fm.
_________________
A | B | C | D | E | ADR
Certyfikat Kompetencji Zawodowych - Przewóz Rzeczy
 
 
     
Markulus
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-13, 20:09   

Andrzej_88, czytaj post wyżej.
 
     
Andrzej_88 

Uprawnienia: A,B,C,D,E, ADR + cysterny
Pomógł: 6 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Lis 2012
Posty: 706
Wysłany: 2012-11-13, 20:57   

To miernik w dłoń.
_________________
A | B | C | D | E | ADR
Certyfikat Kompetencji Zawodowych - Przewóz Rzeczy
 
 
     
kargo007 
Kierowca/Informatyk


Tym śmigam: Peugeot 807 HDI / Mercedes Sprinter 316 CDI
Uprawnienia: B, C, C+E
Wiek: 29
Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 12
Skąd: Łapy [BIA]
Wysłany: 2013-01-03, 20:31   

A w Trucku, tak w ogóle to 12V gdzieś idzie znaleźć ??
_________________


73!

kat. B - 26.02.2009
kat. C - 17.12.2012
kat. C+E - 13.05.2013
 
 
     
Mario C 

Tym śmigam: Ostatnio Scania R
Pracuję w firmie: na razie bezrobotny
Uprawnienia: CE
Wiek: 36
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 8
Skąd: Grajewo DK61/65
Wysłany: 2013-01-07, 11:24   

kargo007 napisał/a:
A w Trucku, tak w ogóle to 12V gdzieś idzie znaleźć ??

Powinno być, ewentualnie można dokupić przetwornicę 24/12V bądż pociągnąć kabel z aku z tym że (+) podpinasz do mostka (pierwsza bateria łączy się szeregowo z drugą baterią) :->
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Grafika: Shaxo | Wdrożenie: JacobCode.pl
Copyright © 2012 by FastKill.pl
http://www1.picturepush.com/photo/a/9147869/640/9147869.jpg